Jülyet Fahlin: ”Vägra leva på autopilot”

Publicerad:
Jülyet Fahlin är grundare och vd för Potentialverket.

Visste du att du tänker på ungefär samma saker, på ungefär samma sätt, större delen av din tid?

Vi tänker ungefär 65 000 tankar per dag och cirka 95 procent av dem tänkte vi även föregående dag, på mer eller mindre samma sätt.

Våra tankar styr våra rutiner, vårt mående, vår självbild och så gott som allt annat.

Så vad innebär det i praktiken? Jo, du blir vad du tänker.

Du har en viss mängd maträtter som går på repeat, du känner ungefär samma känslor som du kände dagen innan, du umgås med samma personer, tränar på samma gym, har samma grannar, tittar på serier ungefär samma tid varje dag, går samma väg till jobbet och så vidare.

Genom att ständigt göra samma saker dag in och dag ut, så bygger vi en comfortzone som över tid blir hela vår värld och i den kan vi inte utvecklas. Människan är ett vanedjur och att vara i sin comfortzone känns därför tryggt och bra på grund av att det är bekant. Tryggt och bekant är dock inte nödvändigtvis det samma som gynnande och hälsosamt. Din comfortzone kan innebära att du lever i misär. Du kanske vantrivs med ditt arbete, äter skräpmat för att du är dränerad på energi och inte orkar laga mat, lever i ett osunt förhållande för att du inte pallar att ta tag i det, sover dåligt för att du tror att du återhämtar dig genom att titta på serier, tar bilen till jobbet istället för att gå eller cykla för att du är för trött för att motionera p.g.a. dålig sömnkvalitet. Så fortsätter det, dag efter dag, månad efter månad, år efter år, tills du en dag går rätt in i väggen utan att ha en aning om varför. Vi har levt på en felkalibrerad autopilot som kört oss rätt in i en bergvägg.

Genom att börja göra aktiva val tar du tillbaka makten över ditt liv.

Vi människor klarar av perioder av kortvariga svårigheter eller motstånd utan några större bekymmer, men klarar inte av långvarig motgång utan att insjukna i någon form av psykisk eller fysisk ohälsa. Det många väljer att göra då är att utveckla olika strategier i form av flyktbeteenden. Flyktbeteendet kan se olika ut, men några exempel är att man spenderar timmar framför serier, Youtube, sociala medier, jobbar över, spelmissbruk, matmissbruk, shopping, otrohetsaffärer och så vidare.

Kort och gott – istället för att ta tag i problemet som hindrar oss från att leva ett friskt och lyckligt liv, så flyr vi genom att skapa ett nytt, osunt beteende.

Spoiler alert! Det slutar aldrig väl.

Genom att börja göra aktiva val tar du tillbaka makten över ditt liv. Börja smått genom att byta ut några av de vanor du har idag, mot nya. Välj sömn framför seriemaraton, promenad framför den bekväma bilen, hemlagad mat som ger energi framför skräpmat, sällskapsspel med familjen framför scrollande på Instagram, göd din relation istället för att döda den eller vem vet, kanske lev ensam istället för att leva ensam i tvåsamheten.

Vägra leva på autopilot!

Låt dig inspireras av andras resa och sträva efter att förverkliga dina drömmar och önskemål. Slösa inte din tid och energi på att jämföra dig med andra, för att sedan känna dig otillräcklig och bli olycklig. De som lyckas uppnå sina mål är de som tagit sig ur sin comfortzone, lagt sitt fulla fokus på sig själva och utmanat sig själva, trots att det var svårt.

Våga ta för dig. Våga testa nytt. Våga utmana dig själv och unna dig själv det liv du förtjänar.

Ratta om och ratta rätt.

Jülyet Fahlin

Fotnot: Jülyet Fahlin är grundare och vd för Potentialverket, Karlstad, som utvecklar privatpersoner och företagsledare genom mental träning.

Artikeltaggar

EkonomiKrönikorPsykologi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare