Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson varvar upp med ovan roll: ”Kan vara en bra lärdom”

Publicerad:
Johan Kristoffersson har många titlar att försvara – men också ett ovant uppdrag åt Ole Christian Veiby.
Johan Kristoffersson har många titlar att försvara – men också ett ovant uppdrag åt Ole Christian Veiby. Foto: Volkswagen Dealerteam

Efter de fyra mästerskapstitlar han vann ifjol så har det varit lite stillsammare ett tag för Johan Kristoffersson.

Nu, när januari snart går över i februari, är det dock slut på friden.

– Det har varit ganska lugnt sedan finalen i Extreme E. Jag har i alla fall kunnat vara hemma och vakna och somna i min egen säng sedan dess, konstaterar Johan.

Ett välkommet avbrott i ett annars extremt hektiskt racingliv.

– Nu hinner man umgås med familjen också och leva lite Svensson-liv. Det är rätt gott att kunna växla av lite.

Ladda batterierna

Men motorsporten gör sig ändå alltid påmind, även när det inte är några tävlingar.

– Det är klart det börjar krypa lite i en, speciellt när man börjar planera och det kommer närmare att man ska dra igång. När man gör det så vet man att det blir 7000 projekt så man får försöka hålla tillbaka lite också och nästan tvinga sig själv lite grann. Det är bra att få tillbaka längtan efter det också, man måste försöka ladda batterierna så gott det går. Det blir ju ett långt år när det väl drar igång.

Och där är vi nu.

Torsdagen den här veckan veks till rallytester med Ole Christian Veiby och följs av tävling i de norska mästerskapen till helgen.

Efter det är det fullt ös.

– När jag drar iväg till Race of Champions nästa vecka så är jag inte hemma igen förrän efter Rally Sweden.

Silly season

Som fyrfaldig världsmästare i rallycross är det många drar i honom.

– Det är verkligen silly season just nu. Det har varit mycket, många mejl och mycket ringande, olika alternativ och möjligheter.

Förutom att han ska köra rallycross-VM så är det inte så mycket mer som är spikat och officiellt.

Inte ens Extreme E där han är regerande mästare med Nico Rosbergs RXR-team.

– Det är ett av spåren jag jobbar på och kalendermässigt ser det bra ut med både rallycross-VM och Extreme E. Det är en bra början.

RallyX Nordic då?

– Det är också något som jag håller på och tittar på, men det är inte något som är spikat eller så. Sedan finns det två eller tre andra alternativ som är öppna, fortsätter han.

Han lämnar också en liten öppning för att han skulle kunna dyka upp på rally-SM nu när en deltävling avgörs på hemmaplan, i Arvika, till sommaren.

– Den kan jag hålla öppen. Det ger jag inte upp så lätt.

Just nu är det dock inte egna chaufförsuppdrag som ligger närmast i fokuskedjan – utan ett lite mer oväntat, som ingenjör för Ole Christian Veiby.

Veiby kommer att köra Rally Sweden – och ett gäng deltävlingar i de norska mästerskapen – i en Volkswagen Polo R5 i regi av Kristoffersson Motorsport.

– Där ska jag vara involverad så mycket jag kan, konstaterar Johan, som annars började som däckansvarig i teamet för en himla massa år sedan.

– Man klättrar på stegen. Jag behövde bara ta fyra VM-guld först innan jag kan kalla mig ingenjör, säger han med ett skratt.

Har erfarenheten

Johan har jobbat mycket med bilen ifråga och har även erfarenheten av att ha tävlat med den själv.

– Man blir väl lite av sin egen ingenjör i KMS när man är ute på Rally X Nordic eller med R5-grejerna, men det har varit speciellt i Rally X Nordic där vi inte haft någon ingenjör – utan där det bara varit jag och mekanikerna.

Ole Christian Veiby kör WRC2 i KMS-teamets Volkswagen Polo R5.
Ole Christian Veiby kör WRC2 i KMS-teamets Volkswagen Polo R5. Foto: Håkan Strandman

Sålunda blir det här det första "officiella" uppdraget som ingenjör.

– Det blir i alla fall mitt första i ett VM-rally. Det ska bli roligt och jag ser fram emot det, absolut. Det är väldigt roligt att jobba med Ole Christian.

– Men jag ser också fram emot utmaningen. Det är bra för min egen förståelse ur en chaufförssynpunkt att sitta på andra sidan. Det kan vara en bra lärdom om vad som är viktigt att få reda på från chaufförssidan.

Samma språk

– Det är nog inget jag vill göra på heltid men det kan vara nyttigt och bra att bryta av med något sånt.

Bilen kan han som sagt.

– Det är en bil som jag har ganska bra kännedom av själv och det gör det mycket enklare för mig och som chaufförer pratar vi samma språk. Det är annars en väldigt svår grej med en ingenjör, det är svårt som chaufför att förklara saker så att han förstår vad man menar.

Artikeltaggar

Extreme EJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportMotorsportOle Christian VeibyRally-VMSvenska rallytWRC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.