Insändare: Vår dotter nekades bolån trots anställning

Insändare
PUBLICERAD:
”Bankerna brukar säga att de är smörjmedlet i ekonomin, men det verkar snarare vara tvärtom att de är gruset i maskineriet”, skriver insändarskribenten vars dotter nekades bolån hos Nordea.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Läste i NWT en TT-artikel som berättade att unga nekas bolån trots att de har anställning. Har ett bra exempel på detta i min egen familj.

Vår dotter som hade jobbat utomlands flyttade hem till Sverige och ansökte om ett bolån hos Nordea. Till saken hör att när man jobbar med utlandskontrakt ingår ofta att företaget betalar lägenheten i landet man bor, den hyran kan vara ganska hög, och sedan kanske man kompenserar lite grand på själva lönen så den dras ner en aning men till detta kommer traktamente. Det innebär att hyran givetvis är en del av ersättningen, annars skulle man få betala den med sin eventuellt högre lön, vilket i praktiken hade gjort att man haft lägre total disponibel inkomst efter att hyran varit betald. Detta ville Nordea inte ta någon hänsyn till alls, de beräknade hennes betalningskapacitet enbart på själva lönen, trots att hon med sin bakgrund skulle få ett helt annat avtal i Sverige där lönen skulle höjas väsentligt, men där hon givetvis då skulle få betala hyran med sin lön utan bidrag i övrigt från företaget.

Vi föräldrar som varit kunder i Nordea hela vårt vuxna liv erbjöd oss att stå som låntagare tillsammans med vår dotter, men si det gick inte för då var vi tvungna att kunna betala hela hennes lån om hon inte kunde och det ansåg de att vi inte kunde göra då vi fortfarande hade lite lån kvar hos dem (vi däremot ansåg att vi kunde göra det). Hur stor är risken att en ung person med bra utbildning och redan erfaren och som vill jobba inte skulle kunna betala lånet över en längre tid? En kortare tid av arbetslöshet mellan en utlandstjänst och ett nytt jobb i Sverige kan man ju räkna med men knappast en längre tid och i hennes fall handlade det inte om det utan hon hade jobb. Och skulle det värsta hända att hon skulle bli av med jobbet en längre tid så skulle en lägenhet gå att sälja, inte svårt i dessa tider och oftast till ett högre pris än den köptes.

Otroligt besviken på Nordea över deras rigida beteende där handläggarna verkar följa en strikt mall utan möjlighet till personlig bedömning i enskilda fall. Nu har hon dubbelt så hög lön i Sverige jämfört med det hon hade utomlands, och detta borde inte varit svårt för Nordea att förstå. Bankerna brukar säga att de är smörjmedlet i ekonomin, men det verkar snarare vara tvärtom att de är gruset i maskineriet, åtminstone Nordea.

Besviken far och (snart före detta) Nordeakund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.