Hoppa till huvudinnehållet

Hallengren (S): Befintliga restriktioner förlängs två veckor till

Publicerad:
Socialminister Lena Hallengren (S) på en tidigare pressträff om pandemiåtgärder. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) på en tidigare pressträff om pandemiåtgärder. Arkivbild. Foto: Marko Säävälä / TT

I dag klockan 13 höll socialminister Lena Hallengren (S) pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Vi har just nu en extremt hög smittspridning i Sverige, på grund av virusvarianten omikron. Bara senaste veckan har 270 000 nya fall rapporterats, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Det får stora konsekvenser för samhället, säger hon på en presskonferens.

Nuvarande restriktioner förlängs med två veckor.

Bedömningen är att de behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna.

Men om läget då stabiliserats, om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på, så kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Hon uppger att man noggrant kommer att följa läget och överväga vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt som avvecklingen kan ske. Regeringen återkommer nästa vecka med närmare besked.

Att nuvarande restriktioner behöver ligga kvar de närmaste 14 dagarna motiveras med att liv och hälsa fortfarande hotas och att Sverige har en extrem smittspridning med stor påverkan på samhällskritiska verksamheter som sjukvård och äldreomsorg.

Regeringen vill också se att täckningsgraden för dos 3 ökar i åldersgruppen 50 till 65 år.

Restriktionerna i Värmland mot coronaviruset blir kvar

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenKarin Tegmark WisellLena HallengrenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.