Hoppa till huvudinnehållet

Efter återremiss: Tandvårdslabb föreslås fortfarande att läggas ner

Publicerad:
Efter en del turer föreslås att folktandvårdens tandvårdslabb läggs ner. Genrebild.
Efter en del turer föreslås att folktandvårdens tandvårdslabb läggs ner. Genrebild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tandvårdslabbet Klaralabs framtid ska åter upp på den politiska dagordningen.

Förslaget till hälso- och sjukvårdsnämnden är detsamma som förra gången: att labbet läggs ner.

Dentallaboratoriet Klaralab tillverkar konstgjorda tänder, bettskenor, tandregleringsapparater och annat både till folktandvården och privata tandläkare. Här jobbar ungefär 20 personer.

Klaralab har gått med underskott hela 2000-talet och har länge haft en dålig orderingång. Därför har regionens tjänstemän föreslagit att det ska läggas ner.

I slutet av november förra året togs frågan upp i regionstyrelsen. Där beslutade man om en återremiss för att utreda en delvis avveckling djupare och för att ta reda på vilka risker som finns ur ett barnperspektiv med en total nedläggning.

Men efter de nya analyserna är förslaget detsamma som tidigare: att lägga ner labbet. Att behålla delar av verksamheten kräver tid för utveckling och utbildning och det är osäkert om ekonomin kommer att gå ihop. Bedömningen är att en nedläggning inte heller påverkar barn.

Ärendet behandlas av hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdag nästa vecka. Frågan om Klaralab kommer också att tas upp i regionstyrelsen – igen.

Läs tidigare artiklar:

Hotat tandvårdslab ska utredas merTrots oenighet: Tandvårdslab ser ut att läggas nerTandvårdslabbet läggs ner: ”Vi är oeniga om det”

Artikeltaggar

FolktandvårdenKarlstadRegion VärmlandTandvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.