"Flyg och rättigheter – alltid lika aktuellt”

Krönikor
PUBLICERAD:
Ett nytt år och ett helt annat år har passerat. Och ännu fler konsumenter har fått råd och stöttning i konsumentfrågor som skrider över EU:s gränser. Men det har inte alltid varit lätt att ge hjälp.

2021 dominerades till stor del av resefrågor. Vilket kan låta lite komiskt, för det har ju varit svårt att kunna resa! Pandemin gjorde att många resor blev inställda eller framflyttade och resebolag och flygbolag har gjort lite olika för att kompensera och betala tillbaka pengar till konsumenterna. Många gånger har konsumenterna kommit till oss på ECC Sverige för att få hjälp med att få vad de har rätt till. Under året har en på intet sätt sinande ström av frågor kring inställda flyg och flygbiljettsförmedlare eller resebyråer online, kommit in till oss.

Problemen med flygbolag och ersättningar har inte på något sätt varit speciellt bara för Sverige. Problematiken har funnits inom hela EU. Den problematiken blev grunden för att EU kommissionen bestämde sig för att inleda en granskning av flera flygbolag.

EU kommissionen gav uppdraget att genomföra en granskning till CPC-nätverket (Consumer protection cooperation). Nätverket hade sedan dialoger med ett utvalt antal flygbolag. Totalt ingick 16 flygbolag i granskningen där det visade sig att många konsumenter fått felaktig information om sina rättigheter genom att de exempelvis inte erbjudits återbetalning i pengar utan bara som tillgodohavande genom exempelvis en voucher. Återbetalningar har dessutom tagit lång tid och konsumenter som köpt sin flygbiljett via en resebyrå online har haft svårt att hävda sina rättigheter mot flygbolagen.

Efter dialogerna i granskningen har flygbolagen lovat bot och bättring och de försäkrar att konsumenters rättigheter tydligt ska förklaras i händelse av störningar.

Alla de frågor och problem som ECC Sverige sett och brottats med under pandemitiden belystes i granskningen. Och det visar på styrkan i att ingå i den europeiska gemenskapen. Resultaten från granskningen gör det inte bara lättare för oss i Sverige att hjälpa konsumenter, utan alla våra systerkontor runt om i EU kan även de stärka konsumenterna. Det gör också vårt jobb lättare när EU klargjort att lagarna inom vår gemenskap ska gälla för alla aktörer, utan undantag. För efter dialogerna i granskningen har flygbolagen lovat bot och bättring och de försäkrar att konsumenters rättigheter tydligt ska förklaras i händelse av störningar och att de konsumenter som påtvingats till exempel värdecheckar eller vouchers har rätt att få pengar istället.

Så med granskningen i ryggen hoppas jag att konsumenternas rättigheter vid inställda flyg ytterligare förtydligas och stärks under 2022.

Fotnot: Anna Ekegren är direktör på ECC Sverige, en del av nätverket European Consumer Centres Network.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.