Hoppa till huvudinnehållet

Wallin om schemakaoset och hur FBK ska ersätta tomrummet efter OS-stjärnorna

Publicerad:
Rickard Wallin tvingas just nu lägga mycket energi på matchflyttar och hur spelschemat ska se ut för Färjestad. Foto: Tommy Pedersen/TT

Ny dag – ändrade förutsättningar. Så ser vardagen ut för Rickard Wallin och hans kollegor i SHL för tillfället.

Här berättar sportdirektören om tankarna kring flyttarna, matchandet under OS och hur FBK ska ersätta istiden för stjärnorna som försvinner under turneringen.

Färjestads torsdagsmatch flyttas – så blir resten av veckan

Torsdagsmatchen mot Timrå skjuts på framtiden efter att de tilltänkta gästerna drabbats av coronaspridning i truppen.

Därmed blir det ofrivillig vila för Färjestads del – igen.

– Det är inte helt lätt att arbeta med hockey när man tvingats in i flyttbranschen, säger Rickard Wallin med ett snett leende och tillägger:

– Vi har fått bilden lite mer klar med schemat som det ligger, men det är oerhört olyckligt med OS som kommer nu. Annars hade det inte varit några större problem att balansera in matcherna. Allt blir en avvägning hela tiden.

Färjestad är ett av lagen som drabbas hårdast i ligan med tre toppcentrar uttagna. Från början lindrades det faktumet en aning av att man matchade sparsamt under OS-turneringen.

Men som alla vet ändras förutsättningarna snabbt och nu tyder det mesta på att värmlänningarna kommer få spela fler matcher än de två som låg i originalschemat.

– Versionerna av schemat har ändrats flera gånger framför mina ögon. Men det blir ett gäng såklart. Det finns inte obegränsat med datum och lösningen blir att försöka hitta motstånd som har en likvärdig situation med OS-spelare.

Jobbar ni aktivt för att undvika spel eller är det svårt att ”komma undan”?

– Matcherna ska in någonstans, så enkelt är det. Det är rörigt för alla, spelare, ledare, alla som jobbar med det här och även publiken. Men jag tycker att alla inblandade försöker lösa problemen så gott det går med goda intentioner.

Truppläget under OS

Trion Jacob de la Rose, Linus Johansson och Gustav Rydahl är redan uttagna till den svenska truppen.

Spelarna står tillsammans för ryggraden i laget på centersidan och lämnar av naturliga skäl ett rejält hål efter sig.

– Det vi måste förhålla oss till är den istiden de här spelarna normalt har. Den finns nu att ta för våra andra forwards som får hjälpas åt att fylla. Förhoppningsvis är det några som kan ta ett större ansvar och ytterligare ett kliv i hierarkin och skapa en bra konkurrens. Det är så vi får axla det initialt, det finns inga räddare som kan komma in och vara ersättare rakt av – det vore naivt att tro.

Kan korttidslån bli aktuella under turneringen?

– Man får titta på alla möjligheter för att förstärka, men med det sagt så ska korttidslån vara någonting som ersätter de spelarna som är borta. Det är väl inte helt realistiskt att hitta lån i den kalibern av spelare.

Nygård på Garpenlövs radar?

Landslagen som ska till OS får ta ut ytterligare reservspelare i form av en så kallad ”taxi squad”.

Färjestads Joakim Nygård skulle kunna vara aktuell i det sammanhanget, men Rickard Wallin vill inte sia om vad hans eventuella frånvaro skulle betyda för laget.

– Jag tänker inte spekulera om det...

Hur går tankarna kring att landslagen kan ta ut extra reserver?

– Det är klart att det är oerhört märkligt att förutsättningarna ändras så här kort inpå. Jag förstår att OS är en stor grej och att spelarna vill spela – men det är olyckligt när planeringen är som den är och vi får reda på att de europeiska spelarna ska vara med så kort innan. Det är en omöjlig ekvation, jag kan tycka att OS hade mått bättre av att spelas ett annat år när det inte är såhär, säger Wallin och tillägger:

– Det är bara att rätta sig efter förutsättningarna och vi som klubb kan inte påverka någonting. Men det är nog ingen som kan tycka att den situationen som Leksand blir utsatt för, med Max Veronneau på ett karantänshotell utanför OS-byn, är en rimligt bra lösning...

Pennerborn: ”Det vrider vi såklart till vår fördel”Dokument: 23 dagar av kaos – så slog coronaviruset ut SHL

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyOSRickard WallinSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.