Hoppa till huvudinnehållet

Bidrag för elskatt är inget att tacka för

Publicerad:
På grund av en listig konstruktion som innebär att moms tas ut på elräkningens samtliga delar, även på energiskatten, tvingas de svenska skattebetalarna betala skatt på skatten, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bara under denna vinter kommer staten få in mellan fem och tio miljarder kronor mer i skatteintäkter än vanligt genom de höga elräkningarna. Dessutom tjänar statliga energibolag storkovan på de höga priserna, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

När människor och företag i panik tvingas öka sin belåning för att ha råd med vinterns elräkningar rider regeringen ut i skinande rustning på en halt häst och erbjuder en ickelösning som ingen har efterfrågat. Ökade bidrag under en kort period till några få i stället för permanent slopad elskatt för alla.

Sverige har under lång tid haft en dysfunktionell energipolitik och det är nu du får skörda frukterna av detta politiska haveri. Elpriser varierar självfallet med väder, klimat och världsmarknadspriser på olja och gas. Men de beror också på politiska beslut – och de är starkt beroende av våra höga energiskatter och den moms som vi betalar inte bara på elen, utan också på skatten.

Sverige har näst högst marginalskatt i världen och högst skattetryck i Norden. Men ändå kan man som svensk skattebetalare inte längre räkna med vare sig trygg elförsörjning eller att lönen ska räcka till för att betala elräkningen.

Så skriver du en debattartikel

Vad man däremot kan räkna med är att staten kommer driva in varje skattekrona från elkunderna som den kan när elpriserna skjuter i höjden. Bara under denna vinter kommer staten få in mellan fem och tio miljarder kronor mer i skatteintäkter än vanligt genom de höga elräkningarna. Dessutom tjänar statliga energibolag storkovan på de höga priserna.

På grund av en listig konstruktion som innebär att moms tas ut på elräkningens samtliga delar, även på energiskatten, tvingas de svenska skattebetalarna betala skatt på skatten. I flera gripande reportage har man under vintern kunnat läsa om människor och företag som ser sina besparingar och tillgångar gå förlorade i skenande elkostnader.

I det läget presenterar regeringen vad som ska föreställa en lösning. Ökade bidrag för några få, under tre månader, medan den stora majoriteten får bita i det sura äpplet och betala hela kostnaden. Regeringen tar med ena handen och ger med den andra och för detta förväntas vi vara tacksamma. Det enda rimliga vore att elskatten slopades helt och hållet, inte bara under några månader utan permanent.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom, Skattebetalarna

Artikeltaggar

Christian EkströmDebattElElpriserErik BengtzboeRegeringenSkattebetalarnaSkatterSocialdemokraterna