Hoppa till huvudinnehållet

Emma, 18, satsar på dragspel – belönas med kulturstipendium

Publicerad:
Kulturstipendiaten Emma Österblom fick diplom, blommor och stipendiecheck av Wermländska soiréesällskapet, vars ordförande Jan Brånerstrand skötte överräckandet.
Kulturstipendiaten Emma Österblom fick diplom, blommor och stipendiecheck av Wermländska soiréesällskapet, vars ordförande Jan Brånerstrand skötte överräckandet. Foto: Privat

Emma Österblom är 18 år och dragspelare. Nu uppmuntras hon i sin kulturgärning med ett stipendium från Wermländska soiréesällsskapet.

Wermländska soiréesällsskapet delar varje år ut ett stipendium till någon som är aktiv i det värmländska kulturlivet.

Årets stipendiat heter Emma Österblom och går tredje året på Sundsta-Älvkullegymnasiet med dragspel som huvudinstrument.

Hon hittade sitt favoritinstrument redan i åttaårsåldern:

– När jag gick i tvåan var det öppet hus på kulturskolan och man fick pröva alla instrument. Jag tyckte att de som var intressantast var elgitarr och dragspel, säger hon.

Hon valde dragspel för att det var ovanligast och för att:

– ...dragspelet var det enda instrumentet jag direkt lärde mig en liten låt på.

Liknar inget annat

Hon har prövat både pianodragspel och knappdragspel, men det är det sistnämnda hon fastnat för.

– Jag tycker det är kul att det inte liknar ett annat instrument, säger hon.

Hon spelar musik i många genrer, men helst mjuka, lite långsammare stycken, gärna en fin vals.

Stipendiet är på 7000 kronor och kommer att omsättas i något musikaliskt.

– Jag har tänkt att spara på dem och sedan använda dem till något inom musiken, antingen ett nytt dragspel eller något läger, för att lära mig mer, eller om det blir fortsatt utbildning inom musiken.

Studenten och lumpen

Som 18-åring har hon förstås inte spikat alla framtidsplaner:

– Jag tar studenten nu till sommaren och sen är det lite oklart vad som händer. Jag ska göra lumpen ett halvår och sen tror jag att jag ska läsa naturvetenskapligt basår.

Därefter kan det bli en utbildning i biologi eller i musiken, eller både och. En framtidsdröm är att spela på en teater eller en opera, något hon faktiskt redan prövat på, när hon spelat med Värmlandsteatern under två sommaruppsättningar.

Bilder från Värmlands kulturhistoria blev en passande bakgrund när kulturstipendiaten Emma Österblom fick ta emot sin utmärkelse.
Bilder från Värmlands kulturhistoria blev en passande bakgrund när kulturstipendiaten Emma Österblom fick ta emot sin utmärkelse. Foto: Privat

Vårdar traditionerna

Wermländska soireesällskapets målsättning är att vårda värmländska kulturtraditioner. Kulturstipendiet är ett led i detta och Jan Brånerstrand, ordförande i sällskapet, berättar att det vanligtvis delas ut i samband med föreningens festevenemang assambléefesten, som brukar hållas i frimurarhuset slutet av januari. I dessa pandemitider fick det istället bli stipendieutdelning vid en enklare ceremoni på Värmlands museum.

Artikeltaggar

DragspelKarlstadMusikNöje/KulturSkola och utbildningStipendierSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.