Säkert som ett brev på posten

Debatt
PUBLICERAD:
Nu har Postnord börjat med varannandagsutdelning i södra Sverige och fortsätter norrut utan att det hörts några protester, skriver Ingrid Fredriksson.
Foto: Lena Richardson
Tillgången till daglig post har setts som en samhällelig rättighet liksom sjukvård, skola och omsorg. Är det inte rent av en del av omsorgen eller rent av en fråga för MSB, skriver Ingrid Fredriksson.

Det kom ett meddelande om varannandagsutdelning från Postnord, som Posten numera heter. Det svenska postverket skapades 1636 efter förslag av rikskanslern Axel Oxenstierna. Dagstidningar, som Aftonbladet och Nya Wermlands-Tidningen, startade 1837.

Tillgången till daglig post har setts som en samhällelig rättighet liksom sjukvård, skola och omsorg. Är det inte rent av en del av omsorgen eller rent av en fråga för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB? Speciellt i orostider är det ju extra angeläget att det basala, och det vi är vana vid, fungerar.

I hundratals år har när posten kommer varit den viktigaste händelsen på hela dagen för folk på landsbygden. Men de blir äldre och äldre, många kan inte riktigt med den nya tekniken, att läsa och sköta allt digitalt, och hur skönt är det inte att ta tidningen och en kaffekopp med sig ut i solskenet?

Nu har Postnord börjat med varannandagsutdelning i södra Sverige och fortsätter norrut utan att det hörts några protester. Bevisligen är det ingen stark grupp som körts över, utan bara ”äldre på landsbygden”. Och den dagliga tidningen får man ju via tidningsbudet. Det får man inte i glesbygd! Också tidningarna måste spara och komma på nya idéer och då kör man bara ut i tätorterna. Tidningsbuden på lördagarna försvinner också alltmer från glesbygden.

Fram till 2009 ägdes företaget Posten direkt av svenska staten, men den 24 juni 2009 skedde ett samgående mellan svenska Posten och posten i Danmark. Under följande år gör Postnord miljardförluster som i slutändan drabbar svenska skattebetalare. Riksdagen sänkte 2010 Postnords krav på andelen brev som ska vara framme inom en dag från 95 till 85 procent.

Postverksamhet inom EU avregleras helt 2011. Postverkets monopol på brevbefordran avskaffades 1993. Sverige blev det första landet i världen med en avreglerad postmarknad. Ibland kommer en stor lastbil med paket som knappt väger ett kilo. Blir det inga utsläpp från en stor lastbil i dessa klimattider?

Posten är en statlig verksamhet. Postnord påbörjade 2021 införandet av varannandagsutdelning, med start i Skåne. I slutet av 2022 väntas modellen innefatta hela Sverige. Vad händer egentligen med ”vård, skola och omsorg”? Är inte alla människor lika mycket värda i Sverige? Nej, tydligen inte äldre på landsbygden!

Ingrid Fredriksson

Årjäng

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.