Hoppa till huvudinnehållet

Maratonhelg i Mattila: fatbike och skidor i två dagar

Publicerad:
Kurt Eide och Johnny Augustsson är de enda två som är kvar i arrangörsstaben för Mattila ski marathon sedan start.
Kurt Eide och Johnny Augustsson är de enda två som är kvar i arrangörsstaben för Mattila ski marathon sedan start. Foto: Morgan Bäckvall

Mattila ski marathon fyller 40 och 5-6 februari är det dags för tävlingar i två dagar: fatbiketävling på lördag och den traditionella längdskidtävlingen på söndag.

Mattila ski marathon med start kl 10 på söndagen får celebert besök av skidlegendaren Thomas Wassberg, som NWT berättat om tidigare. Han har aldrig ställt upp i tävlingen tidigare.

Thomas Wassberg tävlar i Mattila ski marathon – för första gången

Det är Mattila idrottsklubb och Nya Wermlands-tidningen som inbjuder till den 40:e upplagan av Mattila ski marathon och Kurt Eide och Johnny Augustsson är på tå inför tävlingarna.

Mattila Ski Marathon 2008 med totalt 867 deltagare efter starten på Mattila-tegen där Arvikas Johan Kristoffersson tog täten.
Mattila Ski Marathon 2008 med totalt 867 deltagare efter starten på Mattila-tegen där Arvikas Johan Kristoffersson tog täten. Foto: Christer Bergqvist

Dessa två är de enda som varit med i tävlingsledningen under alla år.

– Mattila ski marathon är seedningslopp för Vasaloppet och har varit i många år. Det räknas faktiskt till ett av de tuffare långloppen, säger Kurt Eide.

Han nämner Makkulabacken som särskilt krävande och så har vi Brännbergstoppen som ligger 585 meter över havet.

– Fick vi önska skulle vi gärna vilja ha lite mera snö, säger Johnny Augustsson, spår- och vätskechef.

Fatbike marathon

Det var 1983 som det första Mattila ski marathon hölls och av de 40 upplagorna har fyra lopp blivit inställda, 1989, 1990, 2020 och 2021.

Redan nu på söndag 31 januari kan man delta i Öppet spår i maraton eller halvmara utan tidtagning.

Alla tävlingar söndag 6 februari är i klassisk teknik på distanserna 42 eller 21 kilometer med herr- och damklass, samt H19 och D19 och H17 och D17, samt Öppet spår.

– Det är gemensam start i olika led och längst bak startar öppet spår. Hur många anmälda det blir vet vi inte än, men vi hoppas på 200 deltagare, säger Kurt Eide.

Lördagen inleds med Solsta cykel Mattila fatbike maraton.

”Fatbike handlar ju mycket om ett äventyr och det är ju precis det vi vill skapa. Den enastående naturen i Mattila bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Mattila är även känt för att vara snösäkert och vi kan nästan garantera mycket snö.”, står det på tävlingens hemsida.

Artikeltaggar

Johnny AugustssonKurt EideLängdskidåkningMattilaMattila Ski MarathonNWT Gruppen ABTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.