De två Karlstadsfamiljerna har delat en elbil i drygt ett halvår.
Förutom den där dagen när en av dem trodde att bilen hade blivit stulen rullar allt på bra.
Nu ger de sina bästa tips till den som också vill våga dela.
I våras började familjerna Nyhammar och Westling på Herrhagen i Karlstad att dela på familjen Westlings rekorderliga Volvo. Nu leasar de en elbil och delar på kostnaden.
– Jag tycker det har funkat jättebra, säger Jenny Westling, som tillsammans med maken Stefan gått från en bil till en halv.
– Vi har en halv bil mer än vi är vana vid, säger Ulrika Nyhammar, som bor med man och två barn i grannhuset.
Innan de började dela bil med grannarna hade de ingen egen bil, men var med i en bil-pool.
Nu har familjerna en gemensam digital kalender för bilen.
– Jag bokar inte bilen så ofta, men det är väldigt skönt att veta att möjligheten finns. Vi har gjort lite längre utflykter och vi har kunnat hjälpa våra barn med skjuts till träningar, säger Ulrika Nyhammar.
Var bilen stulen?
Om ordvitsen ursäktas har bildelandet rullat på bra. Förutom en gång. Ulrika Nyhammar hade glömt bort tiden och var sen till ett jobbmöte.
– Jag kutade ut och satte mig i bilen och körde iväg. Jag glömde bort att boka, för jag blev så stressad!
Hon la ifrån sig mobilen när hon kom fram till mötet och kunde pusta ut. Samtidigt såg Stefan Westling, Jennys man, att bilen var borta och började skicka sms och fråga om någon hade den eller om den blivit stulen.
– Och där satt jag på mitt möte i lugn och ro!
En annan gång skulle Nyhammars till Hovfjället och Westlings till Stockholm och vara flytthjälp samtidigt. Det löste sig genom att Westlings tog tåget och hyrde en större bil på plats.
– Vi tog med oss varsin verktygslåda på tåget i stället, säger Jenny Westling.
Men många saker behöver inte göras på någon bestämd tid och då säger de att det alltid går att diskutera och hitta en bra lösning som funkar för alla.
Lagom tröskel
De får mest positiva reaktioner när de berättar om bildelandet. Men många undrar om det inte är krångligt att inte vara fri att ta bilen när man vill.
Tycker ni att det är krångligt?
– Även om vi är fyra chaufförer på den här bilen är den nästan alltid ledig. Det finns nästan alltid utrymme för att vara spontan, säger Ulrika Nyhammar.
– Man behöver aldrig tänka på att tanka, utan man stoppar sladden i väggen och sedan tar man sin bil och kör. Eftersom vi leasar behöver vi inte fundera på reparationer och underhåll heller, säger Jenny Westling.
Däremot har de fördelat ansvaret för att tvätta bilen och enats om vilken utrustning som ska finnas i den. En nackdel ser de i att leasingavtalet, såvitt de vet, bara kan stå på en person även om fler hushåll delar på bilen.
Samtidigt skapar bokningssystemet en liten tröskel som gör att de ställer sig frågan om de verkligen behöver ta bilen eller inte.
Snart får bilen också en femte chaufför.
– Min son fyller 16 år i mars och ska snart börja övningsköra, då finns det utrymme för att få skjuts av övningsköraren, säger Ulrika Nyhammar.
Mer än halverad kostnad
För Jenny och Stefan Westling har bilkostnaden mer än halverats. Innan de började dela la de 4 000 kronor i månaden på sin bil – borträknat inköp och värdeminskning. Nu betalar de drygt 2 000.
När de pratar med andra märker de att många inte räknar med hela kostnaden med inköp, värdeminskning och reparationer utan kanske bara pratar om bränsle och försäkring.
– Det är som att man inte vill konfronteras med hur mycket pengar det kostar att ha en bensinbil, för man orkar inte ta tag i det, säger Ulrika Nyhammar.
– Vi har mer än halverat vår bilkostnad. Då har vi visserligen halverat bilen också, men folk säger att elbilar är jättedyrt, säger Jenny Westling.
Ingen extrabil för prästen
Hon är nyvigd präst och ska börja jobba i Hammarö församling efter fem års studier. Det gör att hon behöver resa mer.
– Vi har haft bilmöte och diskuterat det. Jag kommer att åka kollektivt så mycket det går, men ibland gör man hembesök så det kan vara lite svårt då.
Men efter visst funderande har de bestämt sig för att inte skaffa en extra bil.
– Ingen av oss vill att det ska behöva produceras en ny bil till eller att det ska åkas en massa bil i onödan, säger hon.
”Rättvisefråga”
Klimat- och miljöaspekten är ett viktigt skäl till att de bestämde sig för att dela. Ur ett globalt perspektiv är genomsnittssvenskens utsläpp höga.
– Det är en rättvisefråga. Vad har vi för rätt att förbruka jordens resurser mer än någon annan, vem har gett oss den rätten? Vi måste ju ta hand om jorden i stället, säger Jenny Westling.
Hon säger att bildelandet har fått henne och maken att se över andra vanor.
– Vi försöker äta mindre kött och tänka på vad vi handlar. Och försöker gå så mycket som möjligt i stället för att ta bilen.
Ulrika Nyhammar, som är distriktsläkare, säger:
– Det har varit jättepositivt och jag tror att om man vågar så kommer man inte att ångra sig. Det handlar om att våga göra saker tillsammans med andra människor och det vet vi är en jätteviktig del i hälsa och välmående.
Tips för dig som vill dela bil
Ha en digital kalender där alla bokningar görs och som alla kan se.
Enas om vilken grundutrustning som ska finnas i bilen och hur jobbet med att sköta bilen ska fördelas. Borste, skrapa, spolarvätska, handsprit och en filt för smutsig last finns alltid i bilen som Westling och Nyhammar delar.
Kommunicera mycket, planera in möten för att diskutera hur det fungerar och inför särskilda tillfällen som semestrar.
Utsläppen från transporter minskar för sakta i Värmland
Enligt SMHI:s emissonsdatabas stod transporterna i Värmland för 40 procent av utsläppen av växthusgaser i länet år 2019. Drygt 527 000 ton av de 1 316 537 ton koldioxidekvivalenter som släpptes ut i länet 2019 kom från just transporter.
Sverige har ett nationellt mål om att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent mellan 2010 och 2030. Mellan 2010 och 2019 minskade utsläppen från trafiken i Värmland med drygt 21 procent. Det innebär att länet inte klarar det målet om den nuvarande trenden fortsätter.
Emission betyder utsläpp. När olika växthusgaser sammanställs räknas de om till motsvarande mängd koldioxid och utsläppen uttrycks då i koldioxidekvivalenter.
Källa: SMHI nationella emissionsdatabasen
Läs tidigare artiklar:
Billigare, friskare och grönare – här är grannarna som delar bil