Hoppa till huvudinnehållet

Ingvars förslag om förbud mot blyhagel väckte ont blod

Publicerad:
Ingvar Karlsson var fram till flytten till Enköping ordförande i Bengtsforstraktens Hembygdsförening. Här fotograferad på Majberget där Gammelgården ligger. Foto: Jan Lorentsson

1988 och 1990 motionerade dåvarande riksdagsman Ingvar Karlsson (C) från Bengtsfors om ett förbud mot blyhagel i Sverige. Det ledde till upprörda känslor och ilska inom jägarkåren.

Frågan är aktuell igen sedan en rapport slår fast att ett förbud troligen är det enda som kan rädda kungsörnen i Sverige.

Bakom rapporten står en forskargrupp lett av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tagit blodprover från frilevande kungsörnar. Efter att örnarna försetts med sändare och blodet sedan analyserats framkom ett tydligt samband.

Blev blyförgiftade

Forskare kunde konstatera att kungsörnar med högre blyhalter rörde sig mindre och flög lägre än kungsörnar med låga blyhalter.

Debatten om blyhagel var påtaglig runt 1990.
Debatten om blyhagel var påtaglig runt 1990. Foto: Alex Brandon

Blyhalten ökade dessutom under älgjakten. Det är en period då många av kungsörnarna är asätare och på så sätt får i sig det giftiga blyet.

Det här ligger i linje med de riksdagsmotioner som Ingvar Karlsson och hans partikamrat Elving Andersson, Uddevalla skrev. Men de drev linjen att det mesta av jägarnas hagel inte hamnar i villebråd utan faller ner på marken och i sjöar.

Såg miljöproblem

"... de orsakar miljöproblem av olika slag, bland annat blyförgiftning av sjöfågel", skrev de i en av motionerna.

I stället för blyhagel som ammunition lyfte Ingvar Karlsson och Elving Andersson stålhagel som ett alternativ.

De båda motionerna fick inget större gehör i riksdagen och ledde inte till några lagändringar. Den första motionen väckte heller ingen uppsikt utanför riksdagen.

Hårt tonläge

Men med motionen från 1991 blev det liv i luckan inom jägarkåren och en hård ton, framför allt på Dalslänningens insändarsidor.

Motionen om förbud mot blyhagel väckte uppsikt i jägarkåren.
Motionen om förbud mot blyhagel väckte uppsikt i jägarkåren. Foto: Tommy Lofgren

"Ett skott i ryggen", var en rubrik och i en insändare stod det: ”Passa dig Ingvar. Nu laddar vi om med salt i patronerna för det lär enligt gammal sed svida bättre.”

I riksdagen

Ingvar Karlsson var ordinarie ledamot i riksdagen mellan den 4 oktober 1982 till och med den 20 september 1991, I dag har han fyllt 82 år och bor sedan 2013 i Enköping.

– Jag minns att det blev ett liv bland jägarkåren med ganska högt tonläge. Det var en uppmärksammad fråga, säger han.

Även om han lämnat politiken bakom sig följer han fortfarande med i debatten. Men frågan om blyhagel och kungsörnarna vill han inte kommentera annat än att konstatera vad forskargruppen kom fram till.

I den deltog SLU i samarbete med bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt, samt örnforskare i USA.

Ingvar Karlsson var aktiv ledamot i riksdagen och skrev under åren 1987 - 1991 100 motioner själv eller tillsammans med andra. Området som berörde Dalsland var bland annat infrastruktur, Dalslands kanal och näringsliv.

Åsikterna handlade inte bara om blyhagel. I ett klipp från Dalslänningen 1989 framgår det att Ingvar Karlsson engagerade sig för att regementet I 17 i Uddevalla skulle få vara kvar.
Åsikterna handlade inte bara om blyhagel. I ett klipp från Dalslänningen 1989 framgår det att Ingvar Karlsson engagerade sig för att regementet I 17 i Uddevalla skulle få vara kvar. Foto: Thomas Wallin

Artikeltaggar

BengtsforsBlyCenterpartietEnköpingIngvar KarlssonJaktMiljöNaturhistoriska riksmuseetNyheterSLU

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.