Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Karlstadsskådisen på Guldbaggegalan: "Du har gjort Kristina till din roll"

Publicerad:
Lisa Carlehed var nominerad för sin roll som Kristina från Duvemåla.
Lisa Carlehed var nominerad för sin roll som Kristina från Duvemåla. Foto: Pressbild/Carl Edlom

Under måndagskvällens Guldbaggegala var Lisa Carlehed från Karlstad nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

63 nominerade tävlade om 19 Guldbaggar under Svensk Filmindustris årliga Guldbaggegala som direktsändes i SVT från Cirkus i Stockholm. En av de nominerade var Karlstadsskådisen Lisa Carlhed som återfanns i den tunga kategorin Bästa Kvinnliga huvudroll. Det var rollen som Kristina från Duvemåla i Erik Poppes nyinspelning av Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" som gett henne nomineringen. Filmen hade biopremiär under juldagen. Prisutdelare var Johan Rabaeus som presenterade Lisa Carleheds rolltolkning med orden "Du har gjort Kristina till din roll".

Men trots höga förhoppningar gick Guldbaggen till Sofia Kappel för rollen i "Pleasure". Filmen handlar om hur en 19-åring från Sverige åker till Los Angeles för att bli porrskådis.

Storlam för Värmlandsinspirerade ”Clara Sola”NWT besöker inspelningen av "Utvandrarna": "Den här filmen innehåller allt"Premiär för Utvandrarna: "Omständigheterna hela tiden så extrema"

Lisa Carleheds motspelare i "Utvandrarna", Gustaf Skarsgård, var nominerad för Bästa manliga huvudroll för rollen som Karl-Oskar. Men även där snuvades "Utvandrarna" på Guldbaggen till förmån för Jonas Karlsson rolltolkning av pappa Tyko i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".

Lisa Carlehed och Erik Poppe anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.
Lisa Carlehed och Erik Poppe anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den film som utsågs till Sveriges Oscarsbidrag, Ronnie Sandahls "Tigrar", var nominerad i fem klasser, bland annat i Bästa film, men fick gå tomhänt från galan.

Artikeltaggar

BioCirkusFilmGuldbaggeKarlstadLisa CarlehedLos AngelesNöje/KulturSvensk filmindustriSVTTVUtvandringVilhelm Moberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.