Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19: En av fyra grundskoleelever frånvarande i Karlstad

Publicerad:
Flera klasser i Karlstads kommun distansundervisas på grund av spridningen av covid-19. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I slutet av förra veckan var en av fyra grundskoleelever i Karlstad frånvarande.

Detsamma gällde var femte anställd på barn- och ungdomsförvaltningen.

Antalet bekräftade covidfall har också nått en helt annan nivå än tidigare under pandemin, säger skoldirektör Maria Kjällström i Karlstads kommun.

– Vi har haft ungefär 100 fall per vecka under perioderna tidigare när vi har varit inne i vågor och nu har vi tror jag 120 anmälda redan i dag.

Den siffran gällde vid lunchtid på måndagen.

I slutet av veckan var frånvaron också enorm: en av fyra grundskoleelever och var femte anställd inom barn- och ungdomsförvaltningen var frånvarande. Egen sjukdom, karantän och, för personalen, vård av barn ingår i de siffrorna.

Skoldirektör Maria Kjällström säger att var fjärde grundskoleelev var frånvarande i slutet av förra veckan.
Skoldirektör Maria Kjällström säger att var fjärde grundskoleelev var frånvarande i slutet av förra veckan. Foto: Håkan Strandman

– Alla prognoser pekar på att det ska fortsätta öka ett tag.

Ett normalt år ligger frånvaron på runt sex procent i genomsnitt.

Klasser på distans

Ett antal klasser i de kommunala grundskolorna i Karlstad har distansundervisning till och med tisdag. Det gäller Hultsbergsskolan 8 A och 8 B, Färjestadsskolan 2 C, 2 D och årskurs 5, Kvarnbergsskolan 2 B, Vålbergsskolan 8 B, Herrhagsskolan 2 A, 3 A och årskurs 4-6 Karlavagnen och förskoleklass på Råtorpsskolan. Hagaborgsskolan 1 A, 1 B, 3 A och 3 B har distansundervisning tisdag och onsdag, Ilandaskolan 8 D till och med torsdag. Norrstrandsskolan 9 G har det tisdag–torsdag. Detta enligt Karlstads kommuns hemsida.

NWT reder ut: Det krävs för att ditt barns klass blir hemskickad eller inte

Utöver det kommer de öppna förskolorna att vara stängda från och med den 25 januari till och med den 8 februari. Enligt Maria Kjällström beror det på att man prioriterar att hålla de reguljära förskolorna öppna och använda personalen där just nu.

De långa väntetiderna på både provtagning och provsvar den sista tiden har gjort att kommunen haft sämre underlag att fatta beslut utifrån. Men nu har regler för både provtagning och karantän ändrats.

– Sammantaget är det ett paket av åtgärder som syftar till att underlätta för vår verksamhet och det tar vi tacksamt emot, säger hon.

Sju gymnasieklasser

Även på de kommunala gymnasieskolorna har ett antal klasser distansundervisning, enligt Johan Kullander, skoldirektör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstads kommun.

– I dag har vi sju klasser på distans och i slutet av förra veckan var det fjorton, säger han på måndagsförmiddagen.

Från och med tisdag distansundervisas ytterligare två klasser på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Slutdatum är satt till på fredag för alla nio klasser.

– Förra veckan hade vi en tonvikt på Sundsta-Älvkullegymnasiet, samhällsprogrammet hade ganska många klasser som var hemma. Men den här veckan ser vi att vi har en större tyngdpunkt på Nobelgymnasiet.

Beslut om distansundervisning fattas i takt med att information om läget sammanställs. Johan Kullander har svårt att uttala sig om ifall läget kommer att förvärras än mer innan det blir bättre igen.

– Vi klarar verksamheten, men vi har störningar på vissa skolor.

Artikeltaggar

CoronavirusetFärjestadsskolanHagaborgsskolanHerrhagsskolanHultsbergsskolanJohan KullanderKarlstadKarlstads kommunKvarnbergsskolanMaria KjällströmNobelgymnasietÖppna förskolanSjukskrivningarSkola och utbildningSundsta-ÄlvkullegymnasietVabVålbergVålbergsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.