Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Regionen måste rätta till brister i strålsäkerhet

Publicerad:
Regionen ska rätta till brister i strålskydd för sin personal efter ett beslut från Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Lisa Olaison

Det finns brister i regionens verksamhet för radiologi när det gäller strålskydd för personalen.

Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett beslut.

I september gjorde Strålsäkerhetsmyndigheten en inspektion hos Region Värmlands verksamhet för interventionell radiologi på Centralsjukhuset i Karlstad. Vid inspektionen hittades en del brister.

Det handlade bland annat om att det inte finns rutiner för hur behov av utbildning i strålskydd följs upp och kommuniceras till chefer. Det framgår inte heller hur regionen säkerställer att inhyrd personal har den kunskap som krävs.

En annan brist var att det saknades rutiner för hur man ska säkerställa att gravid personal inte utsätts för strålning över det gränsvärde som finns för fostret.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är betydelsen av bristerna måttlig på kort sikt, men anser att läget kan bli värre om de inte åtgärdas.

Regionen ska skicka in orsaksanalys och åtgärdsplan till Strålsäkerhetsmyndigheten senast den 19 april.

Fotnot: Interventionell radiologi innebär ungefär en behandlingsmetod med strålning, men med så litet ingrepp som möjligt på patienten.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadRegion VärmlandStrålsäkerhetsmyndighetenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.