Hoppa till huvudinnehållet

Så många vårdare träffar de äldre i hemtjänsten – Arvika klart över snittet

Publicerad:
Under två veckor träffar en äldre person Arvika kommun som är i behov av hemtjänst 20 olika vårdare, visar nya siffror. På bilden 97-årige Henning Olsson som AN nyligen träffade i ett större reportage.
Under två veckor träffar en äldre person Arvika kommun som är i behov av hemtjänst 20 olika vårdare, visar nya siffror. På bilden 97-årige Henning Olsson som AN nyligen träffade i ett större reportage. Foto: Helena Söderqvist

Under två veckor träffar en äldre person i Arvika som är i behov av hemtjänsten 20 olika vårdare – en bra bit över rikssnittet.

För Edas del ser det något bättre ut.

Det visar ny statistik.

– Det är ett område som vi måste jobba vidare med, konstaterar verksamhetschefen Eva Nilsson.

Trenden har varit tydlig de senaste åren – allt fler ansikten möter vårdtagarna i Arvika kommun.

2015 låg snittet på endast tolv hemtjänstanställda, räknat under en period på två veckor, vilket ökades till 15 året därpå – och fortsatte sedan öka successivt efterföljande år.

Ifjol var siffran uppe på 20 vårdare, vilket är samma notering som för 2020.

Med detta är Arvika den kommun i hela länet, tillsammans med Kristinehamn, som har flest i detta avseende.

”Utvärderar insatserna”

En hög siffra om man jämför med riksgenomsnittet.

– Ja, det är det hos oss. Vi jämför oss också med andra liknande kommuner – där ligger snittet på 18, konstaterar Eva Nilsson, verksamhetschef på vård och omsorg, som fortsätter:

– Men det är ett område som vi måste jobba vidare med. Ett mål som politikerna följer är att vi ska vara under rikssnittet, som är 16. Skulle man se snittet för jämförbara kommuner är det lite lägre.

Vad kan ni göra för att bryta trenden?

– Vi började med ett projekt förra året, med en TES-samordnare som utvärderar insatserna. Men hon hann inte jobba med det mer än ett par månader innan hon gick på föräldraledighet, berättar Eva Nilsson.

Eva Nilsson är verksamhetschef för vård och omsorg i Arvika kommun.
Eva Nilsson är verksamhetschef för vård och omsorg i Arvika kommun. Foto: Kerstin Herö

Om detta så småningom ger resultat eller inte återstår att se.

– Vi ska försöka följa upp det här två gånger under året nu, och göra en mätning både under våren och hösten för att se hur det ser ut. Då hoppas jag att det kommer se bättre ut.

Varför ser det ut som det gör nu?

– En förklaring är att vi har haft väldigt hög korttidsfrånvaro, med många vikarier inne, säger Eva Nilsson.

På vilket sätt är det ett problem att det ser ut så här?

– Det finns ju de som tycker det är jobbigt att det kommer så många olika personer, och jag kan förstå det själv också. Vi har inte fått många reaktioner, men några har nämnt det, säger Nilsson.

– Sen ska det egentligen vara lätt för personalen att läsa in sig hos den de besöker.

Det är en prioriterad fråga hos er nu?

– Ja, politikerna har haft med det i flera år och tycker det är viktigt att få till en förändring, säger Eva Nilsson.

Pandemin har ställt till det en del också kanske?

– Det är ju att de är hemma med minsta förkylningssymtom, men även vård av barn har det varit mycket, konstaterar Nilsson.

För Edas del är trenden något mer positiv. 2015 låg siffran på hela 23 vårdare för en brukare under en tvåveckorsperiod, men fjolåret var tredje i rad med 17 – vilket är bland det lägsta i Värmlands län.

Högst notering i riket har Oxelösund, med 24, medan Nynäshamn har den lägsta siffran vilket är sju. Alla kommuner har inte rapporterat in siffror dock.

Så såg det ut i hela Värmlands län 2021

Arvika: 20

Kristinehamn: 20

Grums: 19

Årjäng: 19

Forshaga: 18

Kil: 18

Säffle: 18

Eda: 17

Torsby: 16

Karlstad: 15

Sunne: 15

Källa: Kolada

Uppgifter saknas för Filipstad, Hagfors, Hammarö, Munkfors och Storfors.

Fotnot: Statistiken i Kolada gäller personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård är inte inräknade. Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, men det kan finnas stora skillnader i hur insamling och inrapportering av siffrorna till Kolada går till. För 2021 är det 222 kommuner som har rapporterat in siffror.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreomsorgArvikaArvika kommunEda kommunEva NilssonHemtjänstVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.