Hoppa till huvudinnehållet

Känd nazist i tidigare flyktingförläggning

Publicerad:
Den kände nazisten deltog när ett 40-tal nazister trängde sig in under ett kommunfullmäktigemöte i Karlstad 2017.
Den kände nazisten deltog när ett 40-tal nazister trängde sig in under ett kommunfullmäktigemöte i Karlstad 2017. Foto: Fredrik Karlsson

Han har varit aktiv inom högerextrema kretsar i flera år.

Nu har den kände nazisten fått tillgång till en lokal i en värmländsk tidigare flyktingförläggning – och experter befarar att det kan bli ett nytt nazistfäste.

– Det här är en person som kan samla individer kring sig så det innebär att här finns ett center för rörelsen, säger Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum.

Den öde byggnaden på en värmländsk ort har stått mer eller mindre tom sedan den användes som boende för asylsökande i samband med den stora flyktingvågen under hösten 2015.

Men nu ska det ha kommit in en ny hyresgäst i delar av den centralt belägna fastigheten.

Enligt uppgifter till NWT har en välkänd nazist – som deltagit i högerextrema aktiviteter i Värmland under flera år – fått tillgång till delar av lokalen.

”I startgroparna”

Peter Sundin, expert på högerextrema rörelser i Värmland och aktiv i egna företaget Brottsförebyggande centrum, fruktar att det kan innebära en nystart för nazismen i länet.

– Det innebär att han kan dra i gång saker. Nu finns det en lokal och den kommer troligen användas till ideologisk skolning på något sätt och träningsverksamhet, säger Peter Sundin.

Och fortsätter:

– Det här är något man behöver hålla ögonen på för det här kan locka till sig en hel del människor. Det är ganska tydligt att man är i startgroparna.

Minskad aktivitet

Det senaste året har de högerextrema aktiviteterna i Värmland minskat betydligt jämfört med tidigare år. Nordiska motståndsrörelsen har de senaste månaderna enbart organiserat ett fåtal kampsportsträningar i länet, Hammerskins har enligt Peter Sundin i stort sett varit osynliga sedan de under förra året förlorade sin omskrivna lokal i Deje.

Men Peter Sundin tror inte att det innebär att den högerextrema ideologin har minskat i styrka i Värmland.

– Jag skulle inte säga att intresset har falnat utan att organiseringen ser lite annorlunda ut. Det som har minskat är den mer publika delen av rörelsen, men man satsar mycket internt och befinner sig på nätet och har sin verksamhet där och därmed lyckas man rekrytera, säger han.

”Planer för fastigheten”

Ägaren till den aktuella fastigheten förnekar att den kände nazisten hyr delar av huset.

”Vi har ingen XX som hyr något i huset” skriver han i ett sms.

Och tillägger:

”Jag är tillbaka i Sverige under våren. Då finns det planer för fastigheten. Några mer kommentarer har jag för närvarande inte”.

”Skapar en oro”

Kommunalrådet i den aktuella kommunen känner till uppgifterna om att nazisten ska hyra delar av den tidigare flyktingförläggningen:

– Vi har inte fått något konfirmerat, det här kom förra veckan så vi har inte hunnit göra något mer, säger kommunalrådet.

Och fortsätter:

– Skulle uppgifterna visa sig vara sanna så är det tråkigt, sådana här högerextrema krafter vill vi inte ha runtomkring för det skapar en oro i samhället.

NWT har försökt nå fram till den kände nazisten för en kommentar.

NMR:s satsning för att locka unga slutade i fiasko: ”Ett magplask”Boxning och banderolltillverkning – så aktiva är värmländska NMR i dag

Artikeltaggar

Brott & blåljusBrottsförebyggande centrumNazismPeter SundinSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.