Textil och måleri möts i årets första utställning

Publicerad:
Museichefen Anneli Strömberg och konstintendent Hannes Trygg presenterade årets första utställning på Rackstadmuseet vid en pressträff. Här vid två av Charlotte Walentins textila skulpturer. Foto: Kerstin Herö

Årets första utställning på Rackstadmuseet i Arvika består av ett möte mellan konstnärerna Charlotte Walentin och Ylva Carlgren och mellan textila skulpturer och abstrakt måleri.

Utställningen ”Gradience” öppnade den 22 januari. Men det blev ingen traditionell vernissage på grund av pandemin. Museichefen Anneli Strömberg hoppas istället på ett jämnt flöde av besökare.

– Vi vill undvika en stor samling. Men flödet klarar vi av, vi har så pass stora lokaler.

Museets konstintendent Hannes Trygg har erfarenhet av båda konstnärerna sen tidigare i skilda sammanhang. När de fick frågan om de ville ställa ut tillsammans tackade de genast ja.

– Alla verk är skapade under senare tid, från 2018 till slutet av 2021.

Charlotte Walentin är en Malmöbaserad konstnär som visar textila skulpturer som nästan blir ett mellanting mellan skulptur och målning. Hon arbetar främst med bomullskanvas, infärgat med tuschfärg. Ett material som är ganska robust och styvt, men där hon även lyckas skapa mjuka former när hon vill.

Ylva Carlgrens – bosatt i Stockholm – abstrakta målningar i akvarell är någonting helt annat än det man ofta förknippar med akvarellmåleri.

– Akvarell är en teknik som nästan bjuder in till att leva sitt eget liv litegrand. Här är det så genomtänkt och precist, konstaterar Anneli Strömberg.

I Ylva Carlgrens abstrakta måleri ligger fokus på skiftningar mellan ljus och mörker.
I Ylva Carlgrens abstrakta måleri ligger fokus på skiftningar mellan ljus och mörker. Foto: Kerstin Herö

Hannes Trygg beskriver Ylva Carlgrens väg från fotorealism till den abstrakta konst hon skapar idag. Hon har tidigare uppmärksammats för en serie motiv av lyxiga parfymflaskor som bland annat ställdes ut på Göteborgs konstmuseum.

I dag ligger fokus i hennes målningar på skiftningar mellan ljus och mörker. Ljuset är det primära.

– Hon har gjort många serier där hon utgår från en grundkomposition och sen skiftar om ljusförhållandena och utifrån det skapas nya kompositioner, berättade Hannes Trygg.

Exaktheten finns kvar även i hennes abstrakta måleri.

Vissa av Charlotte Walentins verk är som ett mellanting mellan skulptur och måleri.
Vissa av Charlotte Walentins verk är som ett mellanting mellan skulptur och måleri.

Även Charlotte Walentin har uppsatta ramar för sitt arbete, men låter samtidigt materialets naturliga egenskaper vara med och skapa formen på skulpturen. Tyget är fäst i en viss ordning på väggen, viks och sedan låter hon det falla och tyngden i tyget bidrar till hur skulpturen ter sig.

Det går att hitta både gemensamma nämnare och kontraster mellan de två konstnärerna enligt Hannes Trygg.

– Ingen av dem har ställt ut i Värmland tidigare, vad jag vet.

En serie akvarellmålningar av Ylva Carlgren.
En serie akvarellmålningar av Ylva Carlgren.

Utställningen med Charlotte Walentin och Ylva Carlgren på Rackstadmuseet i Arvika pågår till maj.

Någon gång under våren kommer museet även att arrangera konstnärssamtal, då allmänheten har möjlighet att träffa de två konstnärerna.

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaKonstNöje/KulturRackstadsmuseetUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare