På Öxnevåls gård i Kila pågår årets lamning för fullt. På 20 dagar har det fötts 130 lamm.
– Det är jätteintensivt och känslosamt, säger Keiko Schönberg.
Den som gör ett besök hos fåren på Öxnevåls gård får göra sig beredd på en riktig sötchock. Lamningen är i full gång och Keiko Schönberg berättar att det är en speciell period på året.
– Vi är mitt i lamningen och den har hållit på i tre veckor ungefär. Av 106 tackor är det ungefär 30 kvar som ska lamma, så det har varit många lamningar under de här dagarna. Det sker både dag som natt, så det är intensivt.
De flesta tackor klarar på egen hand att föda fram sina lamm, men ibland behöver de hjälp, och därför gäller det som djurägare att ha koll. Keiko får ibland rycka in som ”barnmorska”.
– Oftast klarar de det jättefint, men ibland får man hjälpa till när lammen ligger fel, säger Keiko.
Efter att lammen fötts flyttas de tillsammans med tackorna till ett mindre bås med värmelampa där de får vara den första tiden för att inte riskera att bli nedkylda.
Keiko berättar att det blir många sena nätter och tidiga morgnar för att hålla koll på fåren.
– Trött är man hela tiden, man blir som en mört i ögonen, säger hon med ett skratt, och fortsätter:
– Men det är roligt och som väl är vet man att det tar slut en dag när tackorna är färdiga. Då ska bara lammen växa och vara glada.