De avhuggna granarna i Brunsberg längs 61:an har väckt uppmärksamhet.
En förklaring finns och handlar om ovanligt många kottar.
– Vi har knappt hört om det här tidigare, säger Yvonne Hedman Nordlander på Stora Enso.
Granarna längsmed riksväg 61 i Brunsberg har kanske fått en och annan förbipasserande bilist att haja till.
Träden är nämligen avhuggna från toppen.
Yvonne Hedman Nordlander, odlings- och förädlingsexpert på Stora Enso, ska förklara varför.
– Till att börja med står granarna inte på skogsmark, utan åkermark, säger hon.
– Bakgrunden är att Sverige har världsledande förädlingsprogram för tall och gran, där man på naturlig väg korsat de bästa träden med varandra och fått fram snabbväxande, friska och raka träd med bra grenvinklar som kommer att ge kvalitativt virke.
Klarar förändrat klimat bättre
På så vis kommer de här granarna få en bättre tillväxt än de ursprungliga på samma plats, säger Yvonne Hedman Nordlander.
– Klimatförändringar, två grader plus eller minus, ingår i förädlingen så träden kommer också att klara ett förändrat klimat bättre.
Anledningen till att granarna i Brunsberg toppas är alltså att de skördas på kottar. Proceduren har varit densamma både 2006 och 2015 precis som den var nu senast 2021.
– För kottplockarnas säkerhet, och för att få det effektivt, så har vi vid alla tillfällen skördat genom att toppa träden och plocka kottarna från marken i stället, säger Yvonne Hedman Nordlander.
”Aldrig sett något liknande”
– Båda gångerna har alla träd överlevt och det är de nya topparna som bildats efter föregående toppning som vi nu har tagit ner för nästa skörd. Det är alltså vanligt i Brunsberg att toppa träden, men rätt så ovanligt på andra fröodlingar där träden i stället hålls låga.
Fjolårets skörd kom sig utav att året bjöd på ovanligt många kottar.
– Vi skördade i Brunsberg 2021 för att det var det bästa grankottår vi haft på många år. Jag började i skogsbranschen 2006 och har aldrig sett något liknande. Kollegor som varit med sen 70-talet säger samma sak. Vi har knappt hört om det här tidigare.
Höga temperaturer gynnsamt
Stora skördar av grankottar har dessutom de senaste åren blivit förstörda av insekter och svamp.
– Så det var helt klart värt att ta till de resurser vi har och trygga förråden av förädlat frö för framtida skogsplantor.
Varför var det så mycket kottar just 2021?
– Det är en fråga som är svår att svara på. Men höga temperaturer året innan och försommartorka brukar kunna vara gynnsamt.
Forskningsinstitutet Skogforsks prognos för 2022 tyder dessutom på ännu fler kottar det här året.