Hoppa till huvudinnehållet

FBK-kaptenen om samtalet: ”Man blev som 14 år och uttagen till TV-pucken”

Publicerad:
Linus Johansson berättar om känslan när han fick samtalet om OS-platsen: ”Det pirrar ju till en del extra”.
Linus Johansson berättar om känslan när han fick samtalet om OS-platsen: ”Det pirrar ju till en del extra”. Foto: Tommy Andersson

Förra helgen ringde telefonen, och det var ett budskap som heter duga som meddelades – en plats i Tre Kronors OS-trupp.

– Riktigt coolt. Det pirrade till en del extra. Man blev som 14 år och uttagen till TV-pucken nästan, säger en stolt Linus Johansson.

FBK-stjärnorna uttagna till Tre Kronors OS-trupp

Han har dragit på sig det blågula matchstället 20 gånger tidigare, och snart gör han det igen. Då som OS-spelare i Tre Kronors trupp i Peking.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig det här. Jag är enormt stolt över att vara med i truppen.

Det säger Färjestads lagkapten Linus Johansson, som alltså fanns med i den trupp förbundskapten Johan Garpenlöv valt ut till de olympiska spelen, som för herrishockeyns del startar om drygt tre veckor.

För någon som aldrig kommer få ett sånt besked, hur går det till när man får veta?

– Det är inget långt samtal så, men man pratar lite och så får man veta att man ingår i deras planer.

När fick du veta?

– Förra helgen. Det är riktigt coolt att få chansen när NHL:arna inte är med. Det pirrade till en del extra. Man blev som 14 år och uttagen till TV-pucken nästan.

Linus Johansson fanns med när Tre Kronor spelade Channel One Cup i Ryssland i december.
Linus Johansson fanns med när Tre Kronor spelade Channel One Cup i Ryssland i december. Foto: VASILY PONOMAREV

Tyckanden både i media och sociala medier, att OS-turneringen skulle vara såväl onödig som ha mindre sportslig tyngd på grund av att Nordamerika sagt nej till NHL- och AHL-uttagningar, rör inte Linus Johansson i ryggen.

– Tycka går alltid men känslan som vi uttagna har kan ingen ta ifrån oss.

Han fortsätter:

– OS har man ju knappt kunnat drömma om, det har alltid varit väldigt långt borta. Det är en superbonus att få vara med om det.

Hemmaträning

Det är nu några ovissa veckor som väntar innan avresan till Kina. Covidkaoset i SHL tycks aldrig ta slut. På fredagen meddelade Malmö att man fått in ännu en våg av viruset i sitt herrlag – och då fick man redan en omgång den 3 januari.

Färjestad har pausat verksamheten efter att smittspridning konstaterades på tisdagskvällen. Linus Johansson och de övriga i laget har istället för att spela tre matcher den här veckan, tvingats tänka om.

– Ett par grabbar har fått hem lite utrustning. Man spritar av kettlebells och assaultbikes till exempel. Man tränar på hemma. Kondition, hjärta och puls är lättare att hålla igång än skridskoträning, säger han. Men man får ta det för vad det är. Det är ju en märklig situation för alla.

Innan viruset svepte in även hos Färjestad var laget på väg framåt som ligans mest formstarka lag efter en svajig höst.

– Det känns som att vi har lyft. Det känns tråkigt att behöva ställa in matcher när vi vunnit många matcher på slutet. Vi hade såklart velat spela på med gott självförtroende. Att nu behöva ställa in matcher och träningar – det är en utmaning, säger lagkapten Johansson.

”Hjälps åt”

Det har gått drygt en månad sedan Färjestad meddelade att Linus Johansson tar över som lagkapten efter Mikael Wikstrand. Ett skifte som skedde utan någon dramatik.

Hur har den här tiden varit?

– Det har känts bra, jag var lagkapten innan jag stack till Ryssland. Det förändrar inte mycket för mig, egentligen, och inte för de andra i laget heller. Vi har många i laget som driver på, och vi hjälpts åt och stöttar varandra. Jag är samma person som innan.

Tips! Du har väl inte missat när Linus Johansson gästade vår hockeypodd NWT Istid? Du hittar avsnittet här nedanför.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyLinus JohanssonOSSHLTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.