Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin: Därför stängde gymnasieskolan

Publicerad:
Hagfors kommuns skolchef Jenny Dahlin berättar varför hela Älvstrandsgymnasiet har fått övergå till distansundervisning.
Hagfors kommuns skolchef Jenny Dahlin berättar varför hela Älvstrandsgymnasiet har fått övergå till distansundervisning. Foto: Aron Eriksson

Mer än var tredje elev borta, många lektioner där olika klasser blandas och nya skrivningar från Skolverket.

Det var orsakerna till att Älvstrandsgymnasiet i Hagfors övergick till distansundervisning tidigare i veckan.

– Det är mer än en tredjedel av eleverna borta och då måste vi tänka på hur vi kan se till att eleverna får undervisning, säger kommunens skolchef Jenny Dahlin.

Frånvaron handlar om elever med bekräftad covid-19, som har symtom eller som är hushållskontakter.

Beslut: Efter hög frånvaro – här får 350 elever fjärrundervisning

Enligt Jenny Dahlin skiljer sig Älvstrandsgymnasiet från många andra gymnasier på så sätt att det är ett ganska litet gymnasium med runt 350 elever och med många olika utbildningar. I många ämnen består elevgrupperna av elever från flera olika klasser. Det gjorde att distansundervisning bara för vissa klasser inte fungerade.

– Då hamnade vi i att läraren har en klass i klassrummet och så sitter den andra på fjärr och det blir en ohållbar situation för läraren.

Eftersom även ett antal lärare måste vara hemma gör fjärrundervisningen att de som är friska nog att undervisa kan göra det på distans.

Även nya skrivningar från Skolverket öppnade för att fatta beslutet.

Måndag den 31 januari hoppas Jenny Dahlin att eleverna ska kunna ha närundervisning igen.

Artikeltaggar

ÄlvstrandsgymnasietCoronavirusetDistansundervisningHagforsJenny DahlinSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.