Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskan laddar för karriärens andra OS: ”Riktigt glad – känns ärofyllt”

Publicerad:
Sveriges 26-åriga forward Olivia Carlsson laddar för OS i Peking.
Sveriges 26-åriga forward Olivia Carlsson laddar för OS i Peking. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Hon har redan spelat 138 A-landskamper.

Nu väntar Olivia Carlssons andra olympiska spel.

– Det känns fantastiskt kul, säger den värmländska forwarden.

Olivia Carlsson har Forshaga IF som moderklubb. Den 26-åriga värmländskan spelar till vardags i Modo i SDHL där hon är lagkapten och gör sin elfte säsong (!).

2018 spelade hon OS för Damkronorna som fick respass i kvartsfinalen mot Finland. I februari får Sverige en ny chans till medalj vid de olympiska spelen i Peking och Carlsson blev i onsdags uttagen när Ulf Lundberg presenterade truppen.

– Det känns fantastiskt kul. Roligt att få åka iväg och spela bra hockey och vara med om en upplevelse. Det ska bli jättekul, säger Olivia Carlsson och berättar mer om glädjebeskedet:

– Jag blev riktigt glad, såklart. Det känns ärofyllt och en glädje att få vara med i truppen.

Värmländskorna Olivia Carlsson och Emma Murén i Damkronorna.
Värmländskorna Olivia Carlsson och Emma Murén i Damkronorna. Foto: JOHANNA LUNDBERG

”Formen känns bra”

Värmländskan Carlsson har redan hunnit med 138 A-landskamper för Sverige och nu vässas formen för några ytterligare på kinesisk mark.

– Formen känns bra. Det har varit lite upp och ner med tanke på inställda matcher i SDHL under säsongen. Men det känns bra och vi har en period ihop nu med Damkronorna inför OS där man kan förbättra formen ännu mer.

Hur skiljer sig din roll i Damkronorna jämfört med Modo där du är kapten?

– Jag försöker att vara mig själv i båda lagen. Det blir såklart en del ansvar i Modo eftersom jag är kapten där, men jag försöker att inte tänka så mycket på att jag är kapten utan jag försöker att vara mig själv.

– Jag är inte den som pratar mest utan jag försöker mer visa genom exempel på isen. I Damkronorna försöker jag också att vara mig själv.

Vid OS i Peking får Olivia Carlsson sällskap av en annan värmländska. Den 24-åriga Brynäsforwarden Emma Murén med Hammarö HC som moderklubb är uttagen och OS-debuterar.

– Det känns jättekul att få spela OS tillsammans med en till från Värmland, konstaterar Carlsson.

”Häftigt”

Förbundskapten Ulf Lundberg är dessutom också från Värmland och nu väntar alltså OS för trion, vilket är det största som många idrottare kan vara med om.

– När man var yngre fick man ledigt från skolan för att kolla på skidor och annat på OS. Nu är det häftigt att man är själv där, säger Olivia Carlsson.

Damkronorna spelar OS-premiär den 3 februari mot Japan.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

Artikeltaggar

DamkronornaEmma MurénForshaga IF IshockeyHammarö HCIshockeyOlivia CarlssonOSSDHLUlf Lundberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.