Spräckt majoritet i Kristinehamn

Ledare
PUBLICERAD:
Jane Larsson (C) och Marie Oudin (M) har gått skilda vägar.
Foto: Peter Bäcker

Strax före nyår kände sig kommunalrådet Marie Oudin (M) tvungen att erkänna det som stått klart sedan tidigare under hösten – samarbetet med Centerpartiet i den politiska majoriteten har definitivt spruckit. Kristinehamnssamverkan är inte längre en majoritet. Varför tog det ett par månader att inse det uppenbara? En from förhoppning att C skulle återvända?

I alla händelser har C frifräsat ordentligt och sökt stöd hos oppositionen i flera frågor. Ändå vill Jane Larsson (C) hävda att de inte lämnat samarbetsavtalet. Det är ju en typ av faktaresistens som bara en centerpartist kan åstadkomma. Men så har ju också Centern på riksplanet en totalt verklighetsfrånvänd syn på att de står oberoende mellan blocken och att de skulle utgöra "den breda mitten", trots att de är stödparti till en S-regering.

Att partiet lokalt tar efter är i det perspektivet kanske inte så märkligt. Men de borde begripa att det är enormt frustrerande för de andra partierna, både till höger och vänster.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.