Hoppa till huvudinnehållet

Skidelit till start i Torsby: ”Viktigt att få en stor tävling”

Publicerad:
Jonna Sundling vann i Smart Energy cup i Falun senast.
Jonna Sundling vann i Smart Energy cup i Falun senast. Foto: ULF PALM / TT

I helgen blir det skidtävlingar i Valbergsterrängen i Torsby. Då kommer skideliten bland seniorer från hela Sverige för att delta i Smart energy cup.

Smart energy cup består av 13 deltävlingar på fem orter i Sverige.

Starten var i Bruksvallarna i december, Falun i januari och nu är det dags för Torsby skidtunnel och sportcenter att arrangera en av deltävlingarna.

Helgen 29 - 30 januari inleds med en klassisk sprint, där de 30 främsta går vidare till finaler.

På söndag är det masstart, 20 kilometer för både damer och herrar, även den i klassisk teknik.

Bakom arrangemanget står SK Bore.

Karl-Johan Westberg skär mållinjen först i Falun.
Karl-Johan Westberg skär mållinjen först i Falun. Foto: ULF PALM / TT

Vinnarna i sprinttävlingarna vid senaste tävlingarna i Falun var Karl-Johan Westberg, Borås SK och Jonna Sundling, Piteå elit.

– Det är lite med corona och karantänstider. Än så länge är det inte så många anmälda, men vi hoppas på att det blir totalt 150 stycken och det är bara seniorer, damer och herrar, säger Annika Dahlman, tävlingsledare för deltävlingen i Torsby.

Vid söndagens 20 kilometer är planen att man ska kunna åka på en konstsnöbana som är 3,75 kilometer så att de åker fem varv, förklarar Annica Dahlman.

Annika Dahlman tillhör Grava SK, men ställer upp som tävlingsledare för SK Bore i Torsby under tävlingarna.

– Vi har inte den terrängen och kan inte anordna så stora tävlingar. Men jag tycker det är viktigt att Torsby får en så här stor tävling, annars är det lätt att de hamnar i Falun, Östersund och Piteå, säger hon.

I Valbergsterrängen kommer åkarna att mötas av en tuff och utmanande bana, med långa uppförsbackar och snabba utförslöpor, lovar Annika Dahlman.

Artikeltaggar

Jonna SundlingKarl-Johan WestbergLängdskidåkningSK BoreSmart Energy cupSvenska skidförbundetTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.