Rackstadsmuseet satsar framåt med ett spännande konstnärligt möte och en hundraårsjubilar på utställningsprogrammet.
Ska 2022 bli året då livet, ljuset och besökarna återvänder? 2021 var besöksantalet mindre än hälften mot ett vanligt år – men museichefen Anneli Strömberg är ändå – relativt – nöjd.
15 000 besökare kom till Rackstadmuseet i Arvika under 2021.
– Det är knappt hälften av vad vi hade 2019. Då hade vi 34 000. Med den historia som varit är vi ändå nöjda. Eller nöjda, men 2021 hade vi ju stängt i tre månader och vi har haft reducerade öppettider. Med det i bakfickan får vi vara nöjda och tänka att livet ska återvända, säger Anneli Strömberg.
Hon konstaterar att de utländska besökarna uteblev: norrmän, holländare och tyskar stoppades av pandemin och restriktionerna. Å andra sidan kom många svenskar, som kanske annars rest utomlands:
– Det var hemestrarna som kom, säger hon.
Dessa kom inte bara från Värmland utan även från såväl Stockholm som Göteborg med flera orter längre bort. En del gruppresor med buss anlände också och hon framhåller den gemensamma dragkraft, som Rackstadmuseet, Klässbols linneväveri, Mårbacka och Västanå teater har.
Drömstart på konståret
Nu siktar Anneli Strömberg och hennes medarbetare på ett nytt utställningsår, då förhoppningsvis både ljuset och besökarna ska återvända till Rackstadmuseet.
Först ut i museets utställningskalender för 2022 är konstnärerna Ylva Carlgren och Charlotte Walentin, med utställningen Gradience, där abstrakt måleri möter textila skulpturer. Den öppnar på lördag, den 22 januari, och pågår till 1 maj.
– Det känns som att vi startar på ett magnifikt sätt, med två konstnärer som jag drömt om länge att få hit och kunna visa upp för värmlänningarna, säger museets konstintendent Hannes Trygg.
Ingen av dem har ställt ut i Värmland tidigare och det ser ut att bli ett spännande möte mellan Walentins stora canvas-skapelser och Carlgrens måleri, där ljus och mörker skiftar.
Reser hundra år i tiden
I maj öppnar Rackstadsmuseets stora sommarsatsning. Arvika konsthantverk fyller hundra år och det uppmärksammas med en utställning som skapas av museet i nära samarbete med konsthantverksföreningen.
– Det blir en väldigt omfattande utställning. Dels är vårt mål att alla de 30 konsthantverkare som är aktiva i föreningen idag ska vara med. Sedan ska vi dra pendeln hundra år tillbaka och presentera de generationer som verkat och gjort mycket för Arvika konsthantverk under 1900-talet, säger Hannes Trygg.
– Jag tror att det kommer att bli jättefint. Många kommer att minnas ”å en sån där hade mormor”, säger Anneli Strömberg.
Jubileumsbok i vår
Lördagen den 14 maj öppnar den utställningen och under våren kommer även en bok om den jubilerande föreningen. Den skapas av Arvika konsthantverk i samarbete med värmländska bokförlaget Votum.
Jubileumsutställningen pågår hela sommaren och en bra bit in på hösten: till den 25 september. Därefter finns också utställningsplaner, men dem går Rackstadmuseet ut med senare.
Planer finns också för konserter och föredrag under året. Bland annat ska konstvetaren Karin Sidén, som är chef på Waldemarsudde, gästa Rackstad. Det planeras också för konstnärssamtal längre fram med Ylva Carlgren och Charlotte Walentin, men nu på lördag blir det vare sig sådana samtal eller någon traditionell vernissage, utan utställningen bara öppnas.
Hoppas på vändning
Pandemin sätter sin prägel och att planera långsiktigt i skuggan av corona innebär svårigheter.
– Det är både gas och broms som gäller, säger Anneli Strömberg.
Hon tycker ändå att det är lättare nu än i början av pandemin.
– Det svåraste var första året när vi fick avbryta och flytta fram både Sunna Hansdottirs och Leif Engströms utställningar. Och alla fredagsfikor med föredragshållare som fick bokas av... Nu vet vi hur det är och hetsar inte upp oss lika mycket! Vi är sorgsna, men vi inbillar oss att vi är i en peak nu och att det ska vända sedan.
Tills vidare är det restriktioner och anpassning som gäller. Max 50 personer inne samtidigt är besöksmåttet:
– Nu har vi lärt oss och vet hur man räknar, säger Anneli Strömberg.
Och handspritsnotan, hur går det med den?
– Den ligger skyhögt! Vi har till och med fått köpa in nya pumpar för att de gamla tagit slut. Vi har slitit ut dem!