Hoppa till huvudinnehållet

Museichefen om konståret, besökssiffrorna och ett annorlunda spritproblem

Publicerad:
Anneli Strömberg är chef på Rackstadmuseet och det är ett jobb som sedan pandemin kom handlar om långt mer än att planera för konstutställningar och arrangemang.
Anneli Strömberg är chef på Rackstadmuseet och det är ett jobb som sedan pandemin kom handlar om långt mer än att planera för konstutställningar och arrangemang. Foto: NWT Redaktion

Rackstadsmuseet satsar framåt med ett spännande konstnärligt möte och en hundraårsjubilar på utställningsprogrammet.

Ska 2022 bli året då livet, ljuset och besökarna återvänder? 2021 var besöksantalet mindre än hälften mot ett vanligt år – men museichefen Anneli Strömberg är ändå – relativt – nöjd.

15 000 besökare kom till Rackstadmuseet i Arvika under 2021.

– Det är knappt hälften av vad vi hade 2019. Då hade vi 34 000. Med den historia som varit är vi ändå nöjda. Eller nöjda, men 2021 hade vi ju stängt i tre månader och vi har haft reducerade öppettider. Med det i bakfickan får vi vara nöjda och tänka att livet ska återvända, säger Anneli Strömberg.

Hon konstaterar att de utländska besökarna uteblev: norrmän, holländare och tyskar stoppades av pandemin och restriktionerna. Å andra sidan kom många svenskar, som kanske annars rest utomlands:

– Det var hemestrarna som kom, säger hon.

Dessa kom inte bara från Värmland utan även från såväl Stockholm som Göteborg med flera orter längre bort. En del gruppresor med buss anlände också och hon framhåller den gemensamma dragkraft, som Rackstadmuseet, Klässbols linneväveri, Mårbacka och Västanå teater har.

Drömstart på konståret

Nu siktar Anneli Strömberg och hennes medarbetare på ett nytt utställningsår, då förhoppningsvis både ljuset och besökarna ska återvända till Rackstadmuseet.

Först ut i museets utställningskalender för 2022 är konstnärerna Ylva Carlgren och Charlotte Walentin, med utställningen Gradience, där abstrakt måleri möter textila skulpturer. Den öppnar på lördag, den 22 januari, och pågår till 1 maj.

Intendenten Hannes Trygg och konstnären Ylva Carlgren hjälps åt att få ett av hennes stora verk på plats. Hon arbetar med akvarell och abstrakta uttryck, en inte helt vanlig kombination.
Intendenten Hannes Trygg och konstnären Ylva Carlgren hjälps åt att få ett av hennes stora verk på plats. Hon arbetar med akvarell och abstrakta uttryck, en inte helt vanlig kombination.

– Det känns som att vi startar på ett magnifikt sätt, med två konstnärer som jag drömt om länge att få hit och kunna visa upp för värmlänningarna, säger museets konstintendent Hannes Trygg.

Ingen av dem har ställt ut i Värmland tidigare och det ser ut att bli ett spännande möte mellan Walentins stora canvas-skapelser och Carlgrens måleri, där ljus och mörker skiftar.

Ylva Carlgren målar i akvarell, men det blir inga traditionella landskap, utan bilder där mörker och ljus möts på ett suggestivt sätt.
Ylva Carlgren målar i akvarell, men det blir inga traditionella landskap, utan bilder där mörker och ljus möts på ett suggestivt sätt. Foto: Rackstadmuseet

Reser hundra år i tiden

I maj öppnar Rackstadsmuseets stora sommarsatsning. Arvika konsthantverk fyller hundra år och det uppmärksammas med en utställning som skapas av museet i nära samarbete med konsthantverksföreningen.

– Det blir en väldigt omfattande utställning. Dels är vårt mål att alla de 30 konsthantverkare som är aktiva i föreningen idag ska vara med. Sedan ska vi dra pendeln hundra år tillbaka och presentera de generationer som verkat och gjort mycket för Arvika konsthantverk under 1900-talet, säger Hannes Trygg.

– Jag tror att det kommer att bli jättefint. Många kommer att minnas ”å en sån där hade mormor”, säger Anneli Strömberg.

Hannes Trygg, konstintendent, ser till att både värmländska och ”utsocknes” konstnärer ställer ut på Rackstadmuseet. ”Vi får visa Arvika för världen och världen för Arvika.”
Hannes Trygg, konstintendent, ser till att både värmländska och ”utsocknes” konstnärer ställer ut på Rackstadmuseet. ”Vi får visa Arvika för världen och världen för Arvika.” Foto: Lena Richardson

Jubileumsbok i vår

Lördagen den 14 maj öppnar den utställningen och under våren kommer även en bok om den jubilerande föreningen. Den skapas av Arvika konsthantverk i samarbete med värmländska bokförlaget Votum.

Jubileumsutställningen pågår hela sommaren och en bra bit in på hösten: till den 25 september. Därefter finns också utställningsplaner, men dem går Rackstadmuseet ut med senare.

Maja Fjæstad hade en viktig roll när Arvika konsthantverk bildades och hon kommer också att uppmärksammas i jubileumsutställningen på Rackstadmuseet i sommar.
Maja Fjæstad hade en viktig roll när Arvika konsthantverk bildades och hon kommer också att uppmärksammas i jubileumsutställningen på Rackstadmuseet i sommar. Foto: Arvika Konsthantverk

Planer finns också för konserter och föredrag under året. Bland annat ska konstvetaren Karin Sidén, som är chef på Waldemarsudde, gästa Rackstad. Det planeras också för konstnärssamtal längre fram med Ylva Carlgren och Charlotte Walentin, men nu på lördag blir det vare sig sådana samtal eller någon traditionell vernissage, utan utställningen bara öppnas.

Hoppas på vändning

Pandemin sätter sin prägel och att planera långsiktigt i skuggan av corona innebär svårigheter.

– Det är både gas och broms som gäller, säger Anneli Strömberg.

”Nu vet vi hur det är och hetsar inte upp oss lika mycket!”, säger museichefen Anneli Strömberg och hoppas att sorgsenheten över läget nu snart ska få bytas mot nytt liv när smittkurvorna vänder.
”Nu vet vi hur det är och hetsar inte upp oss lika mycket!”, säger museichefen Anneli Strömberg och hoppas att sorgsenheten över läget nu snart ska få bytas mot nytt liv när smittkurvorna vänder. Foto: Tommy Andersson

Hon tycker ändå att det är lättare nu än i början av pandemin.

– Det svåraste var första året när vi fick avbryta och flytta fram både Sunna Hansdottirs och Leif Engströms utställningar. Och alla fredagsfikor med föredragshållare som fick bokas av... Nu vet vi hur det är och hetsar inte upp oss lika mycket! Vi är sorgsna, men vi inbillar oss att vi är i en peak nu och att det ska vända sedan.

Rackstadmuseet i Arvika hade 15000 besökare under 2021, att jämföra med 34000 senaste ”vanliga” året, 2019.
Rackstadmuseet i Arvika hade 15000 besökare under 2021, att jämföra med 34000 senaste ”vanliga” året, 2019. Foto: Lena Richardson

Tills vidare är det restriktioner och anpassning som gäller. Max 50 personer inne samtidigt är besöksmåttet:

– Nu har vi lärt oss och vet hur man räknar, säger Anneli Strömberg.

Och handspritsnotan, hur går det med den?

– Den ligger skyhögt! Vi har till och med fått köpa in nya pumpar för att de gamla tagit slut. Vi har slitit ut dem!

Anneli Strömberg och hennes kollegor på Rackstadmuseet har vant sig vid pandemitillvaron, men ser fram emot vändningen.
Anneli Strömberg och hennes kollegor på Rackstadmuseet har vant sig vid pandemitillvaron, men ser fram emot vändningen. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaArvika konsthantverkBesöksnäringHemesterJubileumKonstLeif EngströmNöje/KulturRackstadRackstadsmuseetTurismUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.