Hoppa till huvudinnehållet

Ska identifiera de som vill skapa oro i Sverige

Publicerad:
Sverige stärker sitt försvar. Det senaste exemplet är Myndigheten för psykologiskt försvar som bildades vid årsskiftet och som har sitt säte i Karlstad. Jan Nyquist är dess administrative chef.
Sverige stärker sitt försvar. Det senaste exemplet är Myndigheten för psykologiskt försvar som bildades vid årsskiftet och som har sitt säte i Karlstad. Jan Nyquist är dess administrative chef. Foto: Lisa Olaison

Vid årsskiftet bildades Myndigheten för psykologiskt försvar och nu har man flyttat in i Karolinen.

– Det finns aktörer som vill skapa oro i Sverige, misstro mot myndigheter och underblåsa rykten. Vi ska identifiera detta och öka folks risk- och krismedvetenhet.

Det säger Jan Nyquist som är administrativ chef för Myndigheten för psykologiskt försvar vars administrativa avdelning har sin bas i Karlstad.

Det har även myndighetens säte medan de operativa och förmågehöjande avdelningarna är förlagda till Solna.

– Så här långt är vi runt tio anställda i Karlstad och har anställt bland annat jurister, administratörer, HR-personal och ekonomer och de kommande månaderna ska vi växa till runt 15 personer.

– Totalt kommer vi vara cirka 50 anställda inklusive Solna och på sikt är ambitionen att de två kontoren ska vara jämnstora, säger Jan Nyquist.

Han är uppväxt i Karlstad och kommer senast från en post som chefsjurist på Plikt- och prövningsverket. Myndigheten för psykologiskt försvar är en nygammal myndighet.

– Den hette tidigare Styrelsen för psykologiskt försvar och slogs tillsammans med Krisberedskapsmyndigheten och Räddningsverket ihop till MSB 2009.

I måndags fick de anställda vid Myndigheten för psykologiskt försvar tillgång till sina lokaler i Karolinen, berättar Jan Nyquist. Generaldirektören Henrik Landerholm kommer att jobba både där och vid kontoret i Solna.
I måndags fick de anställda vid Myndigheten för psykologiskt försvar tillgång till sina lokaler i Karolinen, berättar Jan Nyquist. Generaldirektören Henrik Landerholm kommer att jobba både där och vid kontoret i Solna. Foto: Lisa Olaison

Men från årsskiftet har verksamheten åter blivit en egen myndighet efter ett regeringsbeslut.

– Det känns otroligt spännande att få starta upp det hela och komma på banan. Det har varit en hektisk höst, men rekryteringen av personalen har gått bra. De flesta har hämtats från Karlstadsområdet medan några har flyttat hit från Stockholm, säger Jan Nyquist.

Det är en allt mer orolig omvärld som är orsaken till satsningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Vi ser allt fler försök att på olika sätt och i olika skeenden vilja skapa oro och osäkerhet, polarisering och underblåsa rykten i Sverige. Ett exempel är att sprida osäkerhet kring vaccineringen mot covid-19.

– Idag är det väldigt lätt att sprida falsk information via internet och vårt jobb är att identifiera detta och öka folks risk- och krismedvetenhet. Det gäller att tänka källkritiskt och att avslöja falska uppgifter, säger Jan Nyquist.

”Vi har ett regeringsuppdrag att bevaka valet i höst och se till så att det går till på ett korrekt sätt utan otillbörlig påverkan utifrån”, säger Jan Nyquist.
”Vi har ett regeringsuppdrag att bevaka valet i höst och se till så att det går till på ett korrekt sätt utan otillbörlig påverkan utifrån”, säger Jan Nyquist. Foto: Lisa Olaison

Myndigheten för psykologiskt försvar ska både utbilda allmänheten och journalister i detta liksom hjälpa andra myndigheter. Därför behöver man ha en bred områdesbevakning.

– Vi är en viktig del av det moderna totalförsvaret och har fått 12 miljoner kronor i anslag till långsiktig forskning och har nu en totalbudget på 150 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning från tidigare 37 miljoner.

Förutom på grund av det tuffa säkerhetspolitiska läget kommer Jan Nyquist och hans kollegor ha extra mycket att göra i år även av en annan anledning.

– Ja, vi har ett regeringsuppdrag att bevaka valet i höst och se till så att det går till på ett korrekt sätt utan otillbörlig påverkan utifrån, säger Jan Nyquist.

Artikeltaggar

FörsvarJan NyquistKarolinenKlaraMSBMyndigheten för psykologiskt försvar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.