Hoppa till huvudinnehållet

Hon blir konstmuseets stipendiat – en formstark hemvändare

Publicerad:
Arvikabördiga Julia Riordan, med signaturen Julia Rio, har fått ett fint stipendium. Foto: Helena Karlsson

Hon är en färg- och formstark ung konstnär med planer på att vända åter till Värmland.

Här är 2022 års mottagare av Kristinehamns konstmuseums stipendium.

Julia Riordan har rötterna i Arvika och har på senare tid synts en hel del i Värmland. Hon har gjort en stor väggmålning i sin barndomsstad, ställt ut på Konstfrämjandet i Karlstad och även försett Finnskogscentrum i Lekvattnet med en stor markmålning.

Nu uppmärksammas hon också med ett viktigt värmländskt stipendium. Julia Riordan är Kristinehamns konstmuseums stipendiat för 2022.

Personligt och inbjudande

"Att ge dig själv olika scener att verka på driver på din konstnärliga utveckling. Dina bilder är färg- och formstarka och din lekfullhet påtaglig i ditt uttryck. Ditt konstnärskap känns personligt och inbjudande till samtal. Vi ser fram emot att ta del av din konst, textil och målad, i en utställning på Kristinehamns konstmuseum” – så lyder motiveringen från juryn.

En dröm och ett stipendium

Stipendiatens utställning i Kristinehamn invigs den 12 mars och då delas också stipendiet ut.

Det är instiftat av Kristinehamns konstmuseum och dess vänförening och delas ut till den som nyligen avslutat sina konststudier eller på annat sätt nyligen påbörjat sin konstnärsbana. Stipendiaten ska också ha anknytning till Värmland. Det har Julia Riordan både genom sina verk, sin födelseort och genom att hon nu är på väg tillbaka till Värmland, efter att ha utbildat sig på Konstfack i Stockholm.

Där valde hon en inriktning på textil, men arbetar nu både med textil och måleri och varierar mellan format som ryms i ett galleri och utomhuskonst som får växa till större mått.

Julia Riordans konstverket utanför Finnskogscentrum blev nästan 60 kvadratmeter stort.
Julia Riordans konstverket utanför Finnskogscentrum blev nästan 60 kvadratmeter stort. Foto: Lars Sjöqvist
Färgstarka Julia Rio vänder hemåt: "Jag vill förändra det offentliga rummet”

Artikeltaggar

ArvikaJulia RiordanKarlstadKonstKonstfackKonstnärKristinehamnKristinehamns konstmuseumLekvattnetNöje/KulturStipendierTorsby finnskogscentrumUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.