BUP som förfaller i byggnad och själ

Debatt
PUBLICERAD:
Vi som går till BUP blir ombedda att om det blir för jobbigt, om vi vill skada oss eller ta våra liv ska vi ringa akutlinjen, skriver Hillevi Bengtsson och William Barzgar.
Foto: Peter Bäcker
Vi pratar ofta om att barn är framtiden och därför behöver vi investera i deras mående. Pengar ska läggas på rätt plats nu, skriver Hillevi Bengtsson och William Barzgar.

När barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, går på knäna leder det till ett framtida samhälle på knä. Resultatet av dagens svek mot våra ungdomar och barn kommer leda till konsekvenser många år framöver. PTSD, depression, uppmärksamhetsstörningar och andra psykiska diagnoser ska kunna bli underlättade och i bästa fall lösta på BUP. Vi vet att vi är i en rådande pandemi och vi behöver se till att vården här också blir uppmärksammat med det rådande läget.

Att säga att det blir permanenta skador i dessa människors liv är viktigt att komma ihåg. Vi pratar ofta om att barn är framtiden och därför behöver vi investera i deras mående. Pengar ska läggas på rätt plats nu!

Om vi kollar lokal här i Värmland så har vi i byggnaden mitt i byggkaoset dåligt med rum, överarbetade psykologer, kuratorer och läkare. Detta beror på överbelastningen av BUP och få medarbetare på platsen. Ett förebyggande arbete på skolor och mottagningar skulle förhindra detta. Skolans ansvar är en otroligt viktig nyckel. Ser någon över om det fungerar i kommunerna och deras skolor?

Det är inte bara ett svek mot våra ungdomar, det är även ett svek mot föräldrarna. Hur ska ungdomarna sedan växa upp och veta att den här världen inte kan hjälpa deras barn. I dag måste föräldrar gå på deras barns begravningar, något de aldrig skulle kunna ha i sin tanke att behöva. Ingen ska behöva förlora ett barn genom psykisk ohälsa.

Vi som går till BUP blir ombedda att om det blir för jobbigt, om vi vill skada oss eller ta våra liv ska vi ringa akutlinjen. Bemötandet där är också bristfälligt. Att få höra att “tänk på något annat” eller “gå ut på promenad”, av en röst som låter programmerad och tillgjord, kommer inte hjälpa. Man orkar inte gå ut eller gå upp för man har tappat hoppet.

Många har tappat hoppet. Nu är det dags att laga båten och få den att flyta och glänsa.

Hillevi Bengtsson

Styrelsemedlem, CUF Värmland

William Barzgar

Distriktsordförande, CUF Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.