Hoppa till huvudinnehållet

Världsberömd modedesigner formger för Klässbol: ”Jättespännande samarbete”

Publicerad:
Klässbols Linneväveri har inlett ett samarbete med en av modevärldens största designer, Lars Nilsson. I veckan besökte den världsberömde klädskaparen Klässbol för femte gången. Här med ägaren Dick Johansson.
Klässbols Linneväveri har inlett ett samarbete med en av modevärldens största designer, Lars Nilsson. I veckan besökte den världsberömde klädskaparen Klässbol för femte gången. Här med ägaren Dick Johansson. Foto: Carl-Erik Willman

Svenske Lars Nilsson är sedan många år en av Frankrikes, och därmed världens, mest erkända modedesigner. Han har arbetat med kollektioner åt de allra största modehusen i Paris.

Nu inleder denne världsstjärna från modevärlden ett samarbete med Klässbols Linneväveri och har formgivit mönster till en ny inredningskollektion.

I tisdags kom han från Paris till lilla Klässbol i Arvika kommun.

– Ett jättespännande samarbete. Vi fördes samman av en gemensam vän i branschen för två år sedan, och det här var mitt femte besök på väveriet, berättar Lars Nilsson.

Hans nya mönster kommer att finnas på möbeltyger, kuddar, servetter, dukar och handdukar från Klässbols Linneväveri.

– Vi presenterar allt i Stockholm 10 februari. Tyvärr inte på möbelmässan, eftersom den är inställd på grund av pandemin. I stället blir det en visning i en mindre lokal i Gamla stan, berättar Dick Johansson.

Han lämnade över som vd på väveriet till den då blott 22-årige sonen Andreas 2002, och arbetar sedan dess som marknadschef. Andreas blev fjärde generationen som driver familjeföretaget.

Dick Johansson säger om samarbetet med Lars Nilsson:

– Vi är oerhört tacksamma. När man får möjlighet att arbeta med en designer av den här kalibern blir det något extra. Projektet har växt fram i nästan två år, och det här är bara början.

Lars Nilsson, som är född 1966, är den svenske modedesigner som rönt överlägset störst internationell framgång. Han har arbetat som mode- och chefsdesigner för de allra största modehusen; Chanel, Lacroix, Balmain, Oscar de la Renta, Ralph Lauren och Bill Blass.

I mitten på 2000-talet gav han Nina Ricci ett enormt lyft, från att i stort sett enbart ha levt på sina parfymer, med sex hyllade kollektioner.

Nilsson har varit bosatt i Paris sedan han var 18 år, och fick sin första praktikplats hos Chanel.

– Sedan pandemin slog till för två år sedan, och vi tvingas arbeta mycket på distans, har jag fått ändra inriktning mot inredningsdesign och konsultar på frilansbasis med olika projekt och med mitt eget märke Mr Nils.

Lars Nilssons mönster kommer att finnas på möbeltyger, kuddar, servetter, dukar och handdukar från Klässbols Linneväveri och presenteras på en visning i Stockholm 10 februari.
Lars Nilssons mönster kommer att finnas på möbeltyger, kuddar, servetter, dukar och handdukar från Klässbols Linneväveri och presenteras på en visning i Stockholm 10 februari. Foto: Carl-Erik Willman

I Klässbol sluter Nilsson på sätt och vis en cirkel och återvänder i mönstret till sin barndoms somrar i Rättvik, där mor och far har fritidshus.

– Att hitta ett nytt mönster till Klässbols produkter var inte helt enkelt. Väveriet är ju över hundra år och har haft många mönster genom åren; rutiga, prickiga, fyrkantiga. Jag tog sats i min barndom när jag hittade det här mönstret, som jag kallar fyrklövern. Jag har alltid älskat fyrklövern och har sparat sådana i böcker sedan jag var barn. Det är ett diamantformat mönster som även hämtar inspiration från Leksandsdörren. Färgskalorna är champagne, mossgrön och jeansblå.

Lars Nilsson blev mycket inspirerad när samarbetet inleddes.

– Jag gillar verkligen tanken på möbeltyg där Klässbol väver in både lin och ull. Det ligger helt rätt i tiden, med hållbarhet och närhet till naturen. I modebranschen handlar livslängden ofta bara om månader. Här får jag arbeta med saker som kan finnas kvar i decennier. Jag vill gärna tillföra en blandning av det estetiska och funktionella och förhoppningen är ett fortsatt samarbete med Klässbol.

Han växte upp i Örebro och har tidiga kopplingar till Klässbols Linneväveri.

– Mamma är från Rättvik och drev en hemslöjdsbutik i Örebro. Där fanns handdukar och dukar från Klässbol. Men när jag kom till Klässbol på mitt första av hittills fem besök för två år sedan var det faktiskt för första gången. En stor kontrast mot Paris, där jag bor. Så nära naturen! Jag uppskattar kontraster.

Lars Nilsson tillsammans med Urban Johansson vid en av vävstolarna i linneväveriet.
Lars Nilsson tillsammans med Urban Johansson vid en av vävstolarna i linneväveriet. Foto: Carl-Erik Willman

Det är inte första gången han arbetar med inredningsdesign.

– Jag har gjort design åt bland andra Svenskt Tenn och jobbat med keramik i Dalarna. Nu förverkligar jag en liten dröm där tre svenska företag går samman i ett inredningsprojekt. En lampfot i keramik från Nittsjö keramiska i Dalarna med tyg från Klässbol och skärm från Bergo i Eskilstuna med mitt mönster.

Lars Nilsson har en helt annan framtoning än många av sina spektakulära kollegor bland Paris berömda modedesigner.

– Jag klär mig helst i skräddarsydd kostym. Jag behöver inga yviga designerfjädrar. Det är bättre att låta kläderna tala.

Klässbols Linneväveri, det enda i sitt slag i Skandinavien och ett av få i världen, är även känt för att leverera dukar och servetter till Nobelbanketten. Väveriet fyllde 100 år ifjol. Mitt i pandemin.

Klässbols Linneväveri har nyligen funnits i 100 år.
Klässbols Linneväveri har nyligen funnits i 100 år.

– Vi fick statliga bidrag när det var som värst men i dagsläget mår vi bra. Vi har vidtagit många åtgärder och i somras blev det väldigt bra skjuts. Samtidigt har webbhandeln ökat mer än någonsin tidigare. Där är vi enormt starka i dag, berättar Dick Johansson.

Den nya kollektionen med modestjärnan Lars Nilssons mönster finns i handeln om en månad.

Artikeltaggar

ArvikaBahrainKlässbols linneväveriModeNäringslivParisRättvikStockholmSvenskt Tenn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.