Hoppa till huvudinnehållet

Patrik Werner – en snabbkäftad Sisyfos i bruksmiljö

Publicerad:

Degerfors IF har sällan varit hetare än just nu.

Dokumentären Här kommer Degen rullar på SVT och ger hela Sverige bilden av den där humlan som inte kan flyga men som kaxigt nog skiter i detta och gör det ändå, alternativt den där lite småtokiga kusinen från landet som kommit till storstan (läs allsvenskan).

Man kan tycka att bilden av brukslaget i den här dokun – har i skrivande stund bara sett ett avsnitt – är en smula onyanserad och endimensionell. Eller så tycker man inte det.

Men visst var det väldigt fint att se nu avgångne idésprutan och kommunikationschefen Victor Lundmarks tårar inför premiären. Och hur Oliver Ekroth, med stockad röst, beskriver sina känslor. Det är rörande. Mer äkta än så blir det liksom inte.

Och den fantastiska ideella kraften som bor i orten.

Hursomhelst bygger detta Degerfors IF nu för en ny säsong i allsvenskan. Den svåra andrasäsongen, som det brukar heta.

Och den blir en utmaning.

Kompetenta spelare som Alfie Whiteman, Ferhad Ayaz, Villiam Dahlström och Sargon Abraham har lämnat.

Och framför allt har Victor Edvardsen och Oliver Ekroth gjort det.

Poängkungen och försvarschefen.

Lagets två viktigaste kuggar.

Och det måste sägas igen. Edvardsens 14 mål och en handfull assist är ett sanslöst facit för en allsvensk debutant som dessutom spelade i ett lag som hela vägen fick kämpa för sin överlevnad.

Den typen av fynd står inte som spön i backen, milt sagt.

Men han måste ersättas på något sätt. Det där 20-talet mål som ”Eddie” var direkt inblandad i måste fixas. Så är det bara.

Någon eller några andra måste leverera dem.

 Patrik Werner.
Patrik Werner. Foto: Tommy Andersson

Patrik Werner, sportchefen som ett avsnitt in i tv-serien mest framställts som en dialektal one liner-maskin som har svårt att hitta rätt i Stockholm, har ett jobb att göra.

Den som sett Werner jobba och följt hans insatser över tid vet dock att han är en synnerligen skarp individ. Streetsmart som fan och med ett makalöst kunnande i konsten att hitta spelare som är tillräckligt bra för att lyfta laget och som dessutom har egenskaperna som passar i ett samhälle med drygt 7 000 invånare.

Mannen som kan trolla med knäna och som med begränsade medel och mot alla odds kunde skapa ett rödvitt lag för allsvenskan måste nu göra exakt samma sak igen.

Som en modern Sisyfos i bruksmiljö.

Stenen ska rullas upp igen.

Patrik Werner står inför sitt sportchefslivs största utmaning. Helst ska årets lag dessutom bli lite starkare än fjolårets, DIF var ju bara minuter från ett ovisst negativt kval när Johan Bertilsson löste de rödvita nervknutarna uppe i Östersund.

Oavsett vad Werner konstruerar i truppväg lär DIF åter bli tungt nederlagstippat av fotbollsexpertisen säsongen 2022. Det kan vi kallt räkna med.

Vi ska dock komma ihåg att klyschan som säger att det är lättare att hänga kvar i en högre serie än att gå upp oftast är sann.

Det lär bli stentufft – men det kan mycket väl gå igen.

Humlan har flugit förr – och Patrik Werner kommer definitivt göra vad han kan för att ge den luft under vingarna. Det kan vi utgå ifrån.

Ikväll visas andra avsnittet av Här kommer Degen på SVT.

Artikeltaggar

Degerfors IFFotbollKrönikorOliver EkrothPatrik WernerVictor EdvardsenVictor Lundmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.