P-G anmäler sig till Svenska rallyt: ”Fantastiskt stöd”

Publicerad:
P-G Andersson och kartläsaren Anders Fredriksson ser ut att komma till start i Svenska rallyt, tack vare fansens stöd. Foto: Fredrik Värnebjörk

Intresset för insamlingen till P-G Anderssons start i Svenska rallyt har varit stort. Det är i princip klart att han kör.

– Jag kommer skicka in en anmälan, säger 41-åringen från Årjäng.

P-G Andersson är bevisligen snabb nationellt. Han har tillsammans med kartläsaren Anders Fredriksson två raka SM-guld och vann även årets första SM-tävling, North rally i Boden för två veckor sedan, före Pontus Tidemand.

Det var dock längesedan den dubble juniorvärldsmästaren fick mäta sig med internationellt motstånd. Senast i Svenska rally var 2012, då det blev seger med Proton i SWRC-klassen.

Många vill se P-G i årets upplaga, men för det krävs en miljon i budget. Sponsorer ställer upp med en del. För att fixa resten drogs en så kallad gräsrotsinsamling igång på Årjängs motorklubbs hemsida och i sociala medier. Gensvaret har varit stort.

– Jag tycker det är rätt bra snurr på det faktiskt. I ren Swishinbetalning var det 40 000 häromdagen. Det är allt från 50 kronor till 1500 som enskilda personer har skickat, säger P-G.

Summa är blygsam i det totala, men betyder ändå mycket.

– Det är ett fantastiskt stöd som drar med sig intresse och gör att man får tag på de andra sponsorerna. Jag har gjort i ordning olika paket som jag försöker sälja in.

Kul att fansen engagerar sig?

– Ja, det är jättekul och det eldar på så jag kan inte sitta still heller.

Visste du att du hade så mycket fans där ute?

– Jag visste att jag hade uppbackning, men det är ändå pengar som ska läggas ut och i de här jävla tiderna så behöver alla hålla i de kronorna som finns. Det är fantastiskt att det går att göra det på det här sättet.

Bilen, en Ford Fiesta, är enligt P-G konkurrenskraftig även i ett VM-fält, vilket stöd från fabriken borgar för.
Bilen, en Ford Fiesta, är enligt P-G konkurrenskraftig även i ett VM-fält, vilket stöd från fabriken borgar för. Foto: Fredrik Värnebjörk

VM-tävlingen i Umeå avgörs sista helgen i februari och redan nu är det mycket troligt att P-G Andersson står på startlinjen.

– Jag kommer skicka in anmälan.

Han väntar inte till deadline den 24:e januari.

– Jag gör det i dag (torsdag) eller i morgon. Jag vet att tävlingen går att dra ihop, men samtidigt måste jag ha kvar pengarna till SM-satsningen. Ju mer man får in desto bättre är förutsättningarna att kunna köra test.

Bara ett test kostar 100 000.

– Kilometerpriset är i princip det samma oavsett om det är test eller tävling.

P-G hyr bilen, en Ford Fiesta R5, inklusive driften av GN Motorsport från Skåne.

– Det är de som är mest sugna och drog igång det här tillsammans med en annan samarbetspartner, som de har i Skåne. De skapade grundplåten så jag hade en rejäl plattform att starta på.

Hur mycket till måste du få in för att köra?

– Jag kan utföra tävlingen i dagsläget, men 150 000 till så kan man börja känna sig lite stabilare. Bilen brukar ju inte se likadan ut efter så det kommer ett plastkonto också, säger P-G och skrattar.

Här är P-G senast det begav sig i Svenska rallyt, 2012. Han körde Proton, med Emil Axelsson som kartläsare, och vann SWRC-klassen.
Här är P-G senast det begav sig i Svenska rallyt, 2012. Han körde Proton, med Emil Axelsson som kartläsare, och vann SWRC-klassen. Foto: Micke Fransson / TT

Han åker i så fall i WRC2-klassen.

Är bilen konkurrenskraftig?

– Ja, det är i alla fall det bästa Ford har att leverera. Jag får samma grejer som M-Sport har på sina bilar.

Modellen är inte årets, men motorn och det mesta annat är nytt.

– Vi har hjälp från M-Sport i England med senaste uppdateringar, programvaror och sånt.

Ni har extra stöd från fabriken alltså?

– Ja, inte ekonomiskt, men sportsligt. De har inte så många andra Fordar i den klassen. De flesta åker Skoda.

Vad ska du prestera för att vara nöjd?

– Jag är aldrig nöjd om jag inte presterar bra, men nu är det en annan nivå. De kör rätt mycket tävlingar och SS-mil. Svårt att säga. Jag skulle nog inte göra bort mig i alla fall.

Han nämner Emil Lindholm, finske fjolårstrean i WRC3, Mads Østberg och Andreas Mikkelsen som tänkbara svåra konkurrenter. Någon anmälningslista finns inte än.

– Jag tippar på att Lindholmsgrabben är vassast.

Nu fortsätter pengajakten.

– Vi ska försöka ro ihop det här, det är ju en dryg månad kvar, inte så bråttom som det brukar, säger P-G.

Miljonjakt för att få P-G till Svenska rallyt: ”Hade varit kul”P-G vann iskall SM-premiär före Tidemand: ”Fantastiskt bra tempo”P-G nära att sluta – tillbaka för att försvara guldet: "Jag är jävligt dum”

Artikeltaggar

Per-Gunnar AnderssonRallyRally-VMSvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare