Hoppa till huvudinnehållet

Omsorgen söker extrapersonal: ”I morse hade vi 60 personer som anmält sig”

Publicerad:
Kommunen söker personal för att klara en ytterligare ökning av sjukfrånvaron inom äldreomsorg och funktionsstöd.
Kommunen söker personal för att klara en ytterligare ökning av sjukfrånvaron inom äldreomsorg och funktionsstöd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunen gick under onsdagen ut med att de söker extra personal, både med och utan erfarenhet, som kan rycka in inom omsorgen om läget försämras.

På torsdagsmorgonen hade 60 personer anmält sig.

– Det säger mycket om kristinehamnarna, säger förvaltningschef Eva Lotta Lindskog.

Omikron sprids som en löpeld och på flera av kommunens verksamhetsområden är det kort om personal då många är sjukskrivna.

Inom äldreomsorg och funktionsstöd går man nu ut och mobiliserar och söker personal för att förbereda inför ett worst case-scenario där uppemot 75 procent av personalen saknas.

– Vi mobiliserar eftersom vi ser att sjukfrånvaron ökar, vi ser att den ökar i hela landet och vi ser att andra kommuner tänker som vi. Hur ska man hantera mellan 50 och 75 procents frånvaro? Det är det som man flaggar upp från Folkhälsomyndigheten, säger Eva Lotta Lindskog, chef för förvaltningen för vård, stöd och omsorg.

Kommunen söker både personal med och utan tidigare erfarenhet av vårdyrket.

Det finns en hel del som en person utan erfarenhet ändå kan göra, och på så vis frigöra tid för till exempel undersköterskor.

– Så att de kan göra de mer avancerade vårdinsatserna och det som har med mediciner och journaler att göra, säger Eva Lotta Lindskog.

Ställer upp

Informationen om att kommunen söker personal gick ut i NKP, sociala medier och på kommunens hemsida under onsdagen.

– I morse (torsdag) hade vi 60 personer som hade anmält sig. Det säger mycket om kristinehamnarna. Att man förstår läget och att man faktiskt är beredd att ställa upp, säger Eva Lotta Lindskog.

Men förhoppningsvis ska de aldrig behöva använda sig av de personer som nu anmäler sig.

– I den bästa av världar så kommer vi inte behöva de här människorna. Men det är superbra att vi har mobiliserat.

Kommunen är redan igång och intervjuar de som har anmält sig för att sedan avgöra vilka som ska finnas med som möjlig extra resurs.

Och det här är en ny situation för förvaltningschefen.

– Det är en ovanlig situation. Det har varit hög frånvaro emellanåt men det har vi ju kunnat hantera inom ramen för ordinarie vikarier, men nu räcker inte de ordinarie vikarierna.

Eva Lotta Lindskog är chef på förvaltningen för stöd, vård och omsorg i Kristinehamns kommun.
Eva Lotta Lindskog är chef på förvaltningen för stöd, vård och omsorg i Kristinehamns kommun. Foto: Ida Oscarsson

I måndags var drygt tolv procent av personalen sjukskrivna av en eller annan anledning.

– Av ungefär 530 anställda så var det 67 som var sjukskrivna.

Hur pass alarmerande är läget just nu?

– Det är ansträngt, skulle jag säga, säger Eva Lotta Lindskog.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbeteEva Lotta LindskogFolkhälsomyndighetenHemtjänstKristinehamns kommunKristinehamns kommunSärskilt boendeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.