Hoppa till huvudinnehållet

Nya coronaregler från FHM – de grupperna undantas familjekarantän

Publicerad:
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Nu kommer tre grupper att undantas krav på hushållskarantän.

Tiden man måste stanna hemma efter bekräftad covid-19 kommer också att kortas ner.

Det är de nya reglerna från Folkhälsomyndigheten.

Nu arbetar Region Värmland för att ta fram nya rutiner och riktlinjer utefter dem.

På den myndighetsgemensamma pressträffen under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten uppdaterade regler för provtagning och hushållskarantän.

Detta eftersom smittspridningen ligger på enorma nivåer och viktiga samhällsfunktioner blir eller kan bli lidande.

Nu kommer därför nya regler, som Region Värmland nu arbetar för att ta fram nya riktlinjer och rutiner utefter (läs mer nedan).

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten redogör myndigheten för de nya reglerna.

Följande grupper kommer att bli undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola i fall någon hushållskontakt skulle insjukna:

• De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre).

• Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.

• Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB (läs längre ned i artikeln).

Hushållskarantänen för dem som har någon sjuk i hushållet, och inte undantas enligt de nya reglerna, kortas ner till fem dagar.

Samma tid, fem dagar, gäller för den som har bekräftad covid-19, men man måste först bli frisk och vara feberfri i 48 timmar.

Folkhälsomyndigheten poängterar även att hushållskontakter som är undantagna från de nya förhållningsregler ska fortsätta att undvika nära kontakter så gott det går.

De ska också undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan. Alla bör i första hand arbeta hemifrån i den utsträckning som är möjligt.

”Tills vidare gäller nuvarande rutiner”

Dessa nämnda nya rutinerna ska nu införas av regionerna. De kan ta olika lång tid i olika regioner och det är alltid den informationen från regionen som gäller, poängterar myndigheten.

Region Värmland skickade ut ett pressmeddelande på torsdagskvällen där de skriver att man ”arbetar nu med att ta fram nya rutiner och riktlinjer. Tills vidare gäller nuvarande rutiner och den som har fått information och förhållningsregler i samband med smittspårning ska fortsätta följa dem”.

Prioritering av testresurser

På grund av den höga smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten att testningen prioriteras där behovet är som störst. Som vid medicinska behov, inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg och personer vars arbete kräver fysisk närvaro samt elever i grund- och gymnasieskola och motsvarande skolformer.

I pressmeddelandet från Region Värmland meddelar man nu att man bara ska boka provtagning för covid-19 om du har symtom och:

• Arbetar inom hälso- och sjukvård eller kommunal vård och omsorg.

• Har ett arbete som kräver fysisk närvaro på arbetsplatsen eller går i skolan.

– Det här gäller från och med i dag, så har du bokat en tid och inte rekommenderas provtagning, så uppmanar vi dig att avboka din tid, säger Charlotta Nelsson, regionchefläkare och provtagningssamordnare, i pressmeddelandet.

– Tillhör man inte någon av dessa kategorier, men blir sjuk, så ska man stanna hemma i minst fem dagar från den dag man fick symtom. Man ska också ha varit feberfri i minst två dagar innan man går tillbaka till arbetet, säger Charlotta Nelsson.

Folkhälsomyndigheten meddelade också att den som har tagit ett ”antigensjälvtest”, även kallat snabbtest, och fått ett positivt provsvar ska betrakta sig som smittad av coronaviruset.

Ett negativt ”antigensjälvtest” utesluter dock inte covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten. Och man ska stanna hemma i minst fem dagar och tills att man är frisk.

De som bor med någon som testat positivt med ett antigentest bör även stanna hemma. Och det gäller förskole- och skolbarn, men inte personer i de undantagna grupperna.

Screening på arbetsplatser

Folkhälsomyndigheten skriver även att på arbetsplatser där personer som omfattas av undantagen från hemkarantän är det viktigt att det finns rutiner för screening.

”Det gäller speciellt i miljöer med sårbara grupper såsom sjukvård och äldreomsorg”, skriver myndigheten vidare i pressmeddelandet.

Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet som undantas

• Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.

• Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.

• Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.

• Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.

• Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.

• Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenMSBVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.