Insändare: Blir utdelningen via posten rikstidningarnas död i Värmland?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När Postnord börjar med utdelning varannan dag, tre dagar den ena veckan och två den andra, upphör kanske många värmlänningar med dagstidningar från Stockholmsområdet, tror insändarskribenten.
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
För en tid sedan sa jag upp min prenumeration på Dagens Nyheter, efter mer än 50 år. Den senaste tiden hade jag endast den för söndagar och när jag kom till Värmland för drygt 25 år sedan skedde också utdelningen på söndagar.

Att jag hade den endast på söndagar är för i Värmland finns det dels regionala tidningar, dels lokala, och för att få en heltäckande bevakning behöver man i de flesta fall båda.

Men så upphörde utdelningen på söndagar och tidningen kom på måndagens morgon genom Tidningstjänst. Sedan en tid tillbaka upphörde även detta och tidningen kom då med posten fram på dagen, eller ibland först på tisdagen.

Men nu när Postnord skall börja med utdelning varannan dag, tre dagar den ena veckan och två den andra, så försvarar de sig med att påstå att det gäller tidningar som berör endast 3 000 abonnenter. Kanske många liksom jag upphör med tidningar från Stockholmsområdet, gäller då både DN och SvD?

Blev uppringd av prenumerationsavdelning på DN med erbjudande om ett helgpaket med fredag, lördag och söndagstidningarna. Han som ringde hade ingen aning om hur distributionen runt om i landet fungerade. Att få dessa tidningar långt ut på måndagen ena veckan och först på tisdagen den andra, var inget bra erbjudande, så jag tackade då nej.

Visst kan man läsa tidningen på nätet, och många gör kanske också det. Men att ta med sig tidningen och kaffemuggen och gå ut till morgonsolen och höra fågelsången, det är något annat än att sitta inne vid en bildskärm.

Lars GS

SVAR DIREKT:

Svar från PostNord: Upp till tidningsförlagen att hitta annan lösning

Sedan millennieskiftet har behovet av att skicka och ta emot fysiska brev förändrats radikalt när allt fler väljer digitala alternativ. Under denna period har postmängden halverats och brevbäraren har idag post att dela ut till varannan postlåda. Att fortsätta att köra samma rundor som idag är inte hållbart, varken ekonomiskt eller miljömässigt.

Med anledning av det förändrar vi nu vår utdelningsmodell för de produkter som ingår i den samhällsomfattande brevtjänsten, dit dagstidningar inte ingår.

Över hela landet har tidningshus dragit tillbaka sin egen distribution på grund av kostnadsskäl men ändå nått ut till sina prenumeranter genom att låta PostNord sköta deras distribution. Om tidningarna väljer att fortsatt använda sig av den här lösningen efter att vi infört varannandagsutdelning så kommer prenumeranterna att påverkas.

När vi nu förändrar vår utdelningsmodell så är det upp till tidningsförlagen att hitta en annan lösning för sina prenumeranter. Möjligheten att fortsätta skicka dagsdistribuerad dagstidning med PostNord kommer fortfarande att finnas kvar och tidningarna har även möjlighet att söka statligt stöd för sin distribution. Stödet ska kompensera för den merkostnad som uppkommer för att kunna fortsätta dela ut tidningen varje dag.

Leif Augustsson

distributionsområdeschef Postnord

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.