Dieselpriset höjs nu ytterligare med 20 öre till en ny historisk rekordnivå på 21.27 kronor.
– Nu någonstans har vi hamnat vid smärtgränsen. Nu kommer vi ta ut ett högre pris av våra kunder. För vi klarar inte det här höga dieselpriset längre, säger Inge Josefsson på Söderbergs åkeri i Karlskoga.
Det senaste årets rekordhöjningar av dieselpriset har slagit hårt mot många åkerier. Sedan i somras har dieselpriset ökat med cirka fem kronor litern.
Branschorganisationen Sveriges åkeriföretag skriver på sin hemsida att den kraftiga prisökningen på diesel är inget som åkeriföretagen kan stå för själv. De anser att det behövs insatser för att undvika en våg av konkurser ute i landet.
Inge Josefsson säger att de höga priserna ställer till det för dem. Han berättar att i maj 2021 kostade en liter diesel 16.42 kronor. I dag kostar en liter diesel över 21 kronor. Det är en höjning med fem kronor.
– Alla blir drabbade, men i slutänden så är det kunden som blir drabbad av det här. Vi måste börja ta ut högre priser nu när priset ökat och nu ska det öka igen.
Slår hårt
De höjda dieselpriserna slår hårt mot åkerinäringen och även mot entreprenörer inom väg- och anläggningsbranschen. Nu kräver de bättre betalt för sina tjänster.
Många uppdrag hos Söderbergs åkeri är bundna av kontrakt. Inge Josefsson säger att de garderat sig inför höjda drivmedelspriser.
– Vi har skrivit in i kontrakten att vi kan höja om bränslepriset ökar. Man måste gardera sig, för en ökning med fem kronor milen klarar vi inte av.
Han berättar att de har maskiner som drar 8-10 liter i timmen.
– Det är nästan femtio kronor mer i timmen för en maskin. Vi har fem lastbilar som rullar, men de är så pass nya så tar inte så mycket. De drar från 2,5 liter och uppåt och då får man tänka sig för hur man använder gaspedalen. Kör man grus eller timmer så drar de fem liter milen. Så det kostar på.
Han säger att den höga skatten handlar om att få fordon att köra med miljövänliga drivmedel.
– Miljöfarliga drivmedel har minskat, men staten vill ha in sina pengar i alla fall. Jag kan tycka att staten ska gynna bilar som är snåla, men nu höjer staten även skatten på miljövänliga drivmedel, säger Inge Josefsson.
Miljöstrategi
I regeringens miljöstrategi ingår höga priser på diesel och bensin. Enligt branschorganisationen Sveriges åkeriföretag har inte åkeriföretagen motsatt sig en övergång till miljövänligare drivmedel, men många har svårt att hänga med i takten på omställningen.
Ingemar Resare, är regionchef på Sveriges Åkeriföretag i Örebro län. Till SVT säger han att företagen inte kunnat planera för så här stora och snabba prisökningar.
"Eftersom drivmedel är en stor post i alla åkeriers ekonomi så måste de här kostnaderna föras vidare till kunderna. Åkerierna kan inte bära miljöansvaret själva", säger han till SVT Örebro.