Hoppa till huvudinnehållet

Satt i möte – då kom lodjuret: ”Vågade inte riktigt knalla ut”

Publicerad:
Ett lodjur hälsade på hos en av Crusadersgrundarna Johan Larsson.
Ett lodjur hälsade på hos en av Crusadersgrundarna Johan Larsson. Foto: Johan Larsson

Under torsdagen fick sig medgrundaren av och före detta spelaren i Crusaders, Johan Larsson, en riktig överraskning. Traskandes över hans tomt kom det nämligen ett lodjur.

– Den var som ett riktigt kattdjur, som en liten tiger.

Precis som många andra under pandemitider sitter Johan Larsson hemma och arbetar. Just i dag satt han i ett videomöte med kunder från utlandet, när han fick syn på den ovanliga varelsen.

– Jag satt och jobbade hemifrån när jag fick en smärre chock. Det finns mycket djur som brukar gå förbi min tomt, det har varit vita älgar, varg, rådjur och harar och allt möjligt, säger Johan Larsson.

Johan Larsson, medgrundare av och för detta spelare i Crusaders. Arkivbild.
Johan Larsson, medgrundare av och för detta spelare i Crusaders. Arkivbild. Foto: Sanna Emanuelsson

Johan bor norr om Karlstad, bara 200 meter från Gapern Killstadbadet. Han är omgiven av både skog och vatten, men har under sina 14 år i huset inte sett ett lodjur i trädgården förut. Han fick kolla två gånger innan han såg vad det var och avbröt videomötet.

– De blev nog förvånade när jag ropade och behövde avsluta mötet. Jag sa att jag såg en ”bobcat”, för jag tror att det heter så på engelska, men de fattade nog inte ändå, säger han med ett skratt.

Lodjuret gick väldigt nära huset och försökte gömma sig bakom en gles buske, innan den bestämde sig för att smita ner på den lilla sandstranden som finns på Johans tomt. Han slängde då ut lite bröd för att locka den närmare huset.

– Ska jag vara helt ärlig så vågade jag inte riktigt knalla ut, men sedan kom den tillbaka och satte sig på bryggan. Och då kände jag ”shit, jag måste ut”.

Johan filmade lodjuret när det gick från bryggan över isen och var inte mer än cirka fem–sju meter från det.

– Jag vet inte om jag tog ett steg eller något, men den hörde mig och stannade. Men isen var så halkig så den fick inte riktigt stopp och gled.

– Det var en sekund där den tittade på mig, och jag tänkte “eeh okej”, men jag var ju inte jätterädd, säger han med ett skratt.

Foto: Johan Larsson

Han vet inte varför lodjuret plötsligt valde att hålla till i hans trädgård, men funderar på om det kanske kan ha att göra med möss.

– Jag har ju lite möss som en får sätta ut fällor för ibland, så det kanske är att den vill vara nära för det, men jag vet inte.

Artikeltaggar

Djur och naturKarlstadLodjur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.