Patienterna med covid-19 blir fler och läget beskrivs som besvärligt.
Snart kan ett nytt beslut tas om en ”covidavdelning” på CSK och utökning av vårdplatser.
– Alla känner nog en uppgivenhet för att det aldrig tar slut, säger verksamhetschefen Maria Berglund.
Under torsdagen ökade antalet patienter smittade av coronaviruset och som behövde vård på de värmländska sjukhusen.
Stor ökning på länets sjukhus – högsta noteringen på längeFörklaringen till sjukhusökningen: ”Många har covid – men söker för något annat”Totalt fick 36 covid-19-drabbade vård, vilket är den högsta siffran sedan maj 2021.
På grund av den ökade trycket diskuteras nu nya eskaleringsplaner på Centralsjukhuset.
– Nästa steg är att utöka med sex vårdplatser, säger Maria Berglund, som är verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.
Först kommunicerades det att ett beslut om vårdplatserna skulle fattas under torsdagen, men mot kvällen meddelade Maria Berglund att inga beslut togs under dagen.
Rekordsmittan i Värmland – här är de värst drabbade kommunernaBemannas frivilligt
I dagsläget är en av infektionsklinikens två avdelningar helt vikt för covid-19-patienter eller personer med andra smittsamma luftvägsinfektioner, som influensan.
Men det ser ut som att fler platser kan komma att behövs. Beslutet skulle i så fall omfattar en ny ”covidavdelning” där man tar sex vårdplatser i anspråk på avdelning 59 som egentligen är för neurologi och rehabilitering.
Nya scenarier: Så hög kan smittotoppen bli i Värmland– De har platser som vi kan använda, utan att behöva flytta de patienterna som är där nu.
Hur ska ni bemanna de nya vårdplatserna?
– Det är det vi jobbar med nu och vi kommer i så fall fördela folk på frivillig basis dit från verksamheter som har mindre medicinskt prioriterad vård och som har personal som kan omfördelas.
– Det är en stor skillnad från i början av pandemin när vi var tvungna att flytta folk.
Där är ni inte än så länge?
– Nej, det finns frivilliga och verksamheter som bidrar. Men det blir ett tuffare utgångsläge med bristen på personal.
Peter, 62, dog i covid-19: ”Lade handen på hjärtat och kände att det stannade"Maria Berglund fortsätter:
– Jag tror vi kommer klara det på frivillig basis. Sedan är det så att den pågående smittspridningen drabbar även vår personal.
Som NWT berättat tidigare var nästan en av fem som arbetar på infektionsklinikens vårdavdelning sjuk i tisdags.
I dag beskrivs läget vara bättre, av Maria Berglund, samtidigt som hon säger att det kan ändras fort.
Vad tänker personalen kring det här, att på nytt behöva flyttas runt och jobba med covid-19-patienter?
– Alla känner nog en uppgivenhet för att det aldrig tar slut, det är så klart jobbigt inom vården. Men vi tror och hoppas att den här vågen bli kortare och att de extra vårdplatserna bara behöver vara öppna i några veckor. Det är enklare att förhålla sig till.
Värmländska läkarprofilen: ”Är du förkyld så är du sjuk i omikron”"Normala flödet”
Men det finns en skillnad i vårdtrycket från tidigare i pandemin. Många av dem som ligger på sjukhus med covid-19 och därmed blir en del av statistiken, vårdas också av andra skäl.
NWT reder ut: Det krävs för att ditt barns klass blir hemskickad eller inte– Skillnaden mot tidigare, då covid-19 innebar en extra ny patientgrupp, är att många nu egentligen del av det ”normala flödet” och söker vård och också har covid-19, säger Maria Berglund.
– Det är en ganska betydande del som inte behöver infektionsspecialiserad vård, utan vårdas för andra saker.
Smittskyddsläkaren: ”Extremt prövande period framför oss”Samtidigt har också patienterna som vårdas just på grund av covid-19 också ökat. Det handlar om ovaccinerade eller äldre personer med underliggande sjukdomar som påverkar vaccinets effekt, förklarar Maria Berglund.
Personal som flyttas och kommer jobba extra med covid-19-patienter kommer ersättas som tidigare i pandemin.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.
Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket.
Undvik att röra vid ansiktet.
Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .
Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.