Knogjärn: "Så jäkla gött att få skrika av sig"

Publicerad:
Karlstadsbandet Knogjärn, med sångaren Kim Eriksson (sittande), släpper en ny singel.

Karlstadsbandet Knogjärn är aktuella med ny musik.

NWT pratar kontraster, aggressivitet och bekräftelsebehov med sångaren och textförfattaren Kim Eriksson.

Sångaren Kim Eriksson fumlar lite med orden när vi pratar om livet med bandet och varför han har valt att uttrycka sig just som sångare i ett band av den tyngre skolan. Några minuter efter att vårt samtal tagit slut mejlar han några meningar:

"Om du vill ha ett bättre svar på varför jag sjunger i Knogjärn och håller på med just denna musiken så är det väl för att det är så jäkla gött att få skrika av sig till musik man verkligen gillar. Det får mig liksom att må bra och gör mig till en lite trevligare person skulle jag tro."

Med lite eftertanke blir det enklare att sätta fingret på det viktiga. Tidigare har han pratat om sina texter – de är ofta sprungna ur hans egna upplevelser och tankar, men lika ofta hämtar han inspiration från andras upplevelser.

– Jag skriver texter på svenska, det känns mer på riktigt. Det är både svårare och enklare än att skriva på engelska.

Kim Eriksson ler och fortsätter:

– På engelska kan ord låta så snygga, det låter gött. Det finns inga direkt snygga ord på svenska. Så då får man skriva något som betyder något i stället. Vilket gör det så jäkla svårt.

Nöjesprofilerna inför 2022 – förhoppningar och rädslor

Tusentals låtidéer i mobilen

I dag släpper Knogjärn singeln "Hur många dagar kvar" som är ett första smakprov från den kommande ep:n "Tungrott". Gruppen släpper musik genom det norska skivbolaget Indie Recordings där de är stallkamrater med bland andra Kvelertak.

– Ofta får jag en mening i huvudet och bygger en text kring den, berättar Kim Eriksson apropå låtskrivandet.

– Vad som helt kan inspirera – en film, något jag läst eller upplevt. Ibland är texten helt klar innan vi gör musiken.

Till vardags arbetar Kim Eriksson som elektriker och det händer att han får uppslag till texter under vardagarna. Han berättar att mobilen rymmer tusentals uppslag till låttexter, enstaka meningar eller ord som väntar på att bli låtstoff.

– Osäkerhet är ett tema som går igen i flera låtar. Många handlar om saker jag är förbannad på, de tar upp saker som jag tycker är fel. Några handlar om människor jag känner som mår dåligt. Det är inte ovanligt att jag försöker sätta mig in i någon annans situation när jag skriver. Det är inte alltid det handlar om mig.

"Hur många dagar kvar" handlar om vardagslivet.

– Ja, om hur man ska förhålla sig till att livet mest bara tuggar på. Hur det består av rutiner utan att det händer särskilt mycket.

Det är svårt att förklara texter, det blir lätt så flummigt, fortsätter han.

Nathalie Álvarez Mesén: "Sexuella begär är naturliga, instinktiva"

Viktigt med kontraster

För Knogjärn är energi och aggressivitet i musiken viktig. Det är på scenen inför en publik som gruppen trivs allra bäst, att arbeta i studio är mest ett led i vägen dit.

– Vår musik behöver inte alltid vara arg, det handlar snarare om en ångest och en uppgivenhet. Det aggressiva i musiken används för att förstärka vissa saker och för att skapa kontraster och dynamik.

– En hel låt med sång som rakt igenom är ett skrik, det kan få motsatt effekt. Det blir betydligt hårdare om man sätter det i kontrast till någonting. Något som är mjukare.

Kim Eriksson pratar om avsaknaden av konserter. I vår ska bandet bland annat spela på Close Up-båten.

– Konserter är en urladdning för oss som vi inte får på något annat sätt. Vi har alla ett slags bekräftelsebehov som vi försöker fylla med den där energin. Och det är jäkligt roligt att spela. Det är en väldigt stor del av det vi gör, det vi brinner mest för. Allt kulminerar på scenen.

"Hur många dagar kvar" finns ute nu, ytterligare en singel "Du väljer vad du dricker" släpps innan ep:n "Tungrott" landar i maj.

Artikeltaggar

HårdrockKnogjärnKonserterMusikNöje/KulturRock

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare