Hoppa till huvudinnehållet

Thomas Wassberg tävlar i Mattila ski marathon – för första gången

Publicerad:
Thomas "Säcken" Wassberg gav ett ordentligt styrkebesked vid cuptävlingarna vid Hovfjället 1988 där han gjorde mos av motståndet (arkivbild).
Thomas "Säcken" Wassberg gav ett ordentligt styrkebesked vid cuptävlingarna vid Hovfjället 1988 där han gjorde mos av motståndet (arkivbild). Foto: LARS SWANÖ

Han har vunnit de ädla valörerna i OS, VM och SM.

Nu kommer Thomas Wassberg för första gången till start i 40-årsfirande Mattila ski marathon.

– Orken är inte så bra om jag får säga det själv, men man tar sig väl runt åtminstone ett varv, säger Thomas Wassberg.

Mattila ski marathon hade urpremiär 1983 och därmed är det 40:e gången som tävlingen planeras in och genomförs söndag 6 februari.

Då passar man på att bjuda in skidlegendaren Thomas Wassberg, som är värmlänning från Lennartsfors i grunden, men som bor och har sin bas i Åsarna i Jämtland sedan många år.

Kurt Eide och Johnny Augustsson synar pistmaskinen som kom till Mattila från VM i Falun.
Kurt Eide och Johnny Augustsson synar pistmaskinen som kom till Mattila från VM i Falun. Foto: Morgan Bäckvall

Thomas Wassberg är en av de berömda 56:orna tillsammans med bland annat Björn Borg och Ingemar Stenmark och har såldes kommit upp lite i åren. Därmed är inte målsättningen av det resultatmässiga slaget.

– Det lär väl bli på halvmaran jag ställer upp. Jag är så dåligt tränad nuförtiden. Jag åker väl varannan dag, en kort sväng. Hundarna ska ju ut och motioneras, säger Thomas Wassberg till NWT.

Att han valde att tacka ja till Mattila ski marathon förklarar han:

– Jag såg det som en morot åt mig själv, att ta mig själv i kragen och åka lite mer kanske. Det blir ofta för lite, för jag sitter en hel del på skoter.

Det är inte första gången som Thomas Wassberg kommer till norra Värmland. Han har tillsammans med Åsarna IK varit på invigningen av skidtunneln 2006 och flera gånger därefter.

– Men Mattila är länge sedan. Jag var väl där som ungdom en gång med min far. Jag har nog varit där och tittat på någon tävling, för jag tror syrran tävlade där om jag inte minns fel.

Vad är målsättningen i loppet?

– Orken är inte så bra om jag får säga det själv, men man tar sig väl runt åtminstone ett varv, säger Thomas Wassberg.

Under alla 40 år har Kurt Eide och Johnny Augustsson funnits i arrangörsstaben, så även i år.

– Jag minns att Wassberg var med på en allianstävling i Östmark. Han är ju Åsarnas starke man numera och han var spåransvarig på VM i Falun 2015, säger Johnny Augustsson.

– Den pistmaskin vi har i Mattila kommer från VM i Falun, säger Kurt Eide.

– Jag körde så många maskiner på VM, men jag har säkert kört den också, säger Wassberg.

Artikeltaggar

LängdskidåkningMattilaMattila Ski MarathonThomas WassbergTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.