Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Miljöpartiet vill satsa på värmländsk landsbygd

Publicerad:
Att ladda bilen hemma på natten och aldrig behöva uppsöka en bensinmack tror jag särskilt kommer att gynna människor på landsbygd, skriver Per-Inge Lidén.
Att ladda bilen hemma på natten och aldrig behöva uppsöka en bensinmack tror jag särskilt kommer att gynna människor på landsbygd, skriver Per-Inge Lidén. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Genom det klimatpolitiska ramverket är alla partier i riksdagen i princip överens om att vi behöver fasa ut vårt fossilberoende för klimatets skull. Vägen framåt är då inte att subventionera eller minska kostnaden för fossila drivmedel, skriver Per-Inge Lidén.

Svar till Per Olov Olsén (NWT 12/1 2022).

Per Olov Olsén lyfter i NWT den 12 januari en viktig fråga om landsbygdens utsatthet i Sverige, nämner allt dyrare diesel- och elpriser, och undrar vad riksdagsledamöter och andra vill göra för att stödja svensk landsbygd.

Tack för en viktig fråga. Olje- och gaspriset stiger i hela Europa vilket gör att såväl el- som dieselpriser följer med. Nu styrs landet av en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna men inte heller det gör så stor skillnad. Vi är beroende av omvärlden. Det kan bli tungt för de människor på landsbygden som kör långt med dieselbilar eller använder mycket el. Jag har stor förståelse för det.

Men. Genom det klimatpolitiska ramverket är alla partier i riksdagen i princip överens om att vi behöver fasa ut vårt fossilberoende för klimatets skull. Vägen framåt är då inte att subventionera eller minska kostnaden för fossila drivmedel. Därför menar jag att det är viktigt att snabba på övergången till modernare och snålare bilar som drar mindre bränsle – och subventionera övergången till förnyelsebara drivmedel som biogas och bilar som drivs av el.

Så skriver du en debattartikel

Att ladda bilen hemma på natten och aldrig behöva uppsöka en bensinmack tror jag särskilt kommer att gynna människor på landsbygd. Såväl biogas och andra förnybara bränslen som el kan produceras och ge inkomster till landsbygden.

När el produceras borde en del av skatten gå till den lokala kommunen och bygden. Vi bör ha en gemensam zon för el i hela landet. Det är bra att regeringen nu ger ett tillfälligt stöd till de som fortfarande värmer villor med el men det bör kompletteras med ett omställningsbidrag för att komma bort från el som uppvärmning.

Jag tror att vår landsbygd kommer få en allt viktigare roll framöver. Digitalisering ger ökad möjlighet till att arbeta hemifrån och kan fler bosätta sig en bit från arbetet. Den trend mot hållbar och närodlad matproduktion som finns i dag kommer öka vilket gör att efterfrågan på närodlad mat kommer bli större. Våra skogar kommer få ett allt högre värde. Naturturismen växer.

Det finns ett särskilt avdrag för människor i inlandskommuner, däribland Torsby. Vi borde se över om det kan förstärkas. Längre resor till samhällsservice ger också ökade kostnader.

Det finns svårigheter. Men också stora fördelar med att bo, leva och driva företag på landsbygden. Det ska vi också lyfta fram.

Per-Inge Lidén

Kandidat till riksdagen för Miljöpartiet de gröna

Artikeltaggar

DebattDigitaliseringDrivmedelElpriserGlesbygdKristdemokraternaLandsbygdMiljöpartietModeraternaNärproduceratNaturturismPer-Inge LidénSkogStatsbudgetenSverigedemokraternaTorsby kommun