Insändare: Sjukt att studenter får fatta beslut om sjukpenning

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är kritisk till att Försäkringskassan tycker att tjänsten som försäkringsutredare inom sjukförsäkringen passar som extrajobb för studenter.
Foto: Johan Nilsson/TT
På Arbetsförmedlingens webbplats kan man nu hitta en platsannons från Försäkringskassan. Rubriken är ”Försäkringsutredare inom sjukförsäkringen - extrajobb för studenter”.

I beskrivningen av jobbet står bland annat: ”Som försäkringsutredare handlägger du ansökningar om sjukpenning. Du fattar självständigt beslut om rätten till sjukpenning genom att tillämpa lagstiftningen på ett korrekt och rättssäkert sätt. Arbetet innebär att göra kvalificerade utredningar och analyser av underlag, framför allt läkarintyg”.

Läs rubriken en gång till. Jo, du läste rätt. Att tillämpa lagstiftningen rättssäkert är utifrån nämnda beskrivning alltså ett extrajobb för studenter (!).

Som ett av kriterierna för tjänsterna står: ”Vi söker dig som: Studerar vid en universitets- eller högskoleutbildning som har koppling till arbetsuppgifterna som försäkringsutredare. Exempelvis utbildningar inom ämnesområden: statsvetenskap, samhällsvetenskap, beteendevetenskap, juridik, personal, kriminologi, pedagogik, ekonomi eller liknande som Försäkringskassan bedömer som relevant.”

Här är en uppräkning av vitt skilda ämnen, men observera att inte en enda koppling till medicinsk kunskap räknas upp. Här används också ett av FK:s standarduttryck ”eller liknande”, något jag också funnit i deras avslag.

Ett annat kriterium för jobben är: ”Vi söker dig som har fullgjort godkända studier motsvarande lägst 60 högskolepoäng”. 60 poäng är vad man läser det första året på högskola/universitet! Så för att ta livsavgörande beslut för andra människor behöver man bara ha läst ett år på högskola/universitet. Med andra ord kan en 21-åring utan livserfarenhet få detta jobb!

Mina poäng inom IT borde väl räknas som ”eller liknande”, kanske även de inom musik. Jag har ett antal poäng inom pedagogik och har jobbat som lärare tills sjukdomen slog till. Problemet är dock att jag också jobbat i Landstinget och dessutom nu är drabbad av sjukdom, bägge dessa erfarenheter gör väl att jag anses diskvalificerad…

Denna platsannons är bara ännu ett exempel på Försäkringskassans syn på de som har behov av stöd. Jag förstår att jag är en stor nagel i ögat på Försäkringskassan som inte accepterar deras behandling, de har nu dragit in min sjukpenning, och skulle säkert vilja skriva min strid som skäl till avslag. Att strida tar hårt på de krafter jag har kvar, men jag kan inte acceptera att sjuka och anhöriga kämpar tills de inte längre orkar. Hur många fler ljus måste tändas innan det blir ändring?

Mats Karlsson

Medmänniska Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.