Hoppa till huvudinnehållet

Hotell Selma Lagerlöf renoveras – för en kvarts miljard

Publicerad:
Gamla Hotell Selma Lagerlöf renoveras för över en kvarts miljard kronor och ska stå färdigt 2023. Uppe till vänster i bild skymtar Selma Spa.
Gamla Hotell Selma Lagerlöf renoveras för över en kvarts miljard kronor och ska stå färdigt 2023. Uppe till vänster i bild skymtar Selma Spa. Foto: Tommy Pedersen

Det kommer att kosta 260 miljoner kronor, bland annat innehålla 36 lägenheter för särskilt boende, hemtjänstens nya lokaler, nya lokaler för Folktandvården och kommunens samhällsbyggnadskontor.

Gamla Hotell Selma Lagerlöf i Sunne genomgår en fullständig renovering och framåt sommaren är det dags för invigning.

Det är en stor byggarbetsplats som omgärdar gamla Hotell Selma Lagerlöf i Sunne. Anläggningen som invigdes 1982 har varit hotell för gäster från när och fjärran och plats för konserter, matmässor, konstutställningar och mycket annat under sin storhetstid.

Fontänen som möter besökaren på väg till Gösta Berling-salen. Från vänster: Torbjörn Paulsson, platschef Byggdialog, Niclas Jansson, tf vd, Sunne fastighetsbolag, Mikael Sundhäll, vd Byggdialog, Petra Svedberg, kommunchef och Bernt Skystedt, fastighetschef Sunne fastighets AB.
Fontänen som möter besökaren på väg till Gösta Berling-salen. Från vänster: Torbjörn Paulsson, platschef Byggdialog, Niclas Jansson, tf vd, Sunne fastighetsbolag, Mikael Sundhäll, vd Byggdialog, Petra Svedberg, kommunchef och Bernt Skystedt, fastighetschef Sunne fastighets AB. Foto: Tommy Pedersen

Under flyktingvågen för några år sedan kom Hotell Selma Lagerlöf att fungera som asylboende fram till 2018.

Nu ser det annorlunda ut.

Hotellet genomgår en hundraprocentig ”remake” sedan oktober 2020 och innan allt står färdigt har vi landat i andra halvåret 2023. Då har 10 400 kvadratmeter, varav 800 kvadratmeter nybyggda entréer genomgått sin förvandling.

Sunne fastighets AB bygger i ett samarbete, kallat strategisk partnering, med Byggdialog, nya lokaler för hemtjänsten, ett nytt särskilt boende med 36 lägenheter, nya lokaler för Folktandvården, nytt samhällsbyggnadskontor, konferenslokaler och Region Värmland har tagit beslut om att hyra in sig. Och den gamla Gösta Berlingssalen kommer att bli hjälpmedelscentral.

Kommunchefen Petra Svedberg bekantar sig med hemtjänstens nya lokaler och kaffeautomat på gamla Hotell Selma Lagerlöf.
Kommunchefen Petra Svedberg bekantar sig med hemtjänstens nya lokaler och kaffeautomat på gamla Hotell Selma Lagerlöf. Foto: Tommy Pedersen

Hemtjänstens lokaler står klara och man håller i dagarna på att flytta in i 1 650 kvadratmeter i nordöstra flygeln, fördelad på tre våningar och med omklädningsrum anpassade för cirka 160 personer.

– När det gäller hemtjänsten och särskilt boende så är det socialchefen som är mest insatt och aktiv i det operativa arbetet. Sedan jobbar vi övergripande med strategiska beslut och investeringar. Vi pratar mycket om hur arbetssätten ska se ut framgent och om Sunnes utveckling. Jag uppfattar att det här projektet visar att vi satsar på livskvalitet genom hela livet, oavsett om du är kund eller medarbetare, säger kommunchefen Petra Svedberg.

Hur viktigt är det att hemtjänsten får nya lokaler?

– Det känns fantastiskt att som arbetsgivare kunna erbjuda nya lokaler och samla alla inom en verksamhet. Medarbetarna inom hemtjänsten har varit utspridda på många ställen i Sunne kommun. Vikten av att ha kollegor nära, att kunna få råd och stöd och att kunna få en gemenskap känns jätteroligt att kunna erbjuda, säger Petra Svedberg.

Av två gamla hotellrum bygger man en lägenhet för särskilt boende, förklarar Bernt Skystedt på Sunne fastighets AB.
Av två gamla hotellrum bygger man en lägenhet för särskilt boende, förklarar Bernt Skystedt på Sunne fastighets AB. Foto: Tommy Pedersen

I de tre västra flyglarna håller särskilda boende-lägenheter på att byggas.

– Vi blir fler som lever längre och vi behöver ha förutsättningar för att kunna ha en livskraftig kommun genom hela livet. Visst är det fantastiskt med nybyggda lokaler, men det är också ett fantastiskt område som inger livskvalitet, säger Petra Svedberg.

– Boendet kommer att vara klart i december och det blir intern slussning av boende från Brogården och Hagen, säger Bernt Skystedt, fastighetschef på Sunne fastighets AB.

Niclas Jansson är tillförordnad vd på Sunne fastighets AB och tidigare ekonomichef i bolaget och har jobbat drygt ett halvår.

Vd Mikael Sundhäll på Byggdialog vid Gösta Berlingsalen byggs om till hjälpmedelscentral för Sunne kommun.
Vd Mikael Sundhäll på Byggdialog vid Gösta Berlingsalen byggs om till hjälpmedelscentral för Sunne kommun. Foto: Tommy Pedersen

– Det har varit intensivt och mycket att sätta sig in i, men samtidigt väldigt inspirerande. Det har löst sig förträffligt bra och det har vi givetvis jobbat för, säger Niclas Jansson.

Framåt sommaren är det dags för invigning.

Genom att Sunne fastighets AB köpte Hotell Selma Lagerlöf säkerställdes ”porten in till Sunne” och hedrar minnet av Valter och Hertha Hedlund, paret bakom den omfattande hotellverksamhet de skapade i Sunne, inte minst genom dåvarande Life Center, numera Selma Spa.

– Man kan nog inte med ord beskriva hur mycket de betytt för Sunne, säger Niclas Jansson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggdialogHotell Selma LagerlöfNiclas JanssonPetra SvedbergSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.