Hoppa till huvudinnehållet

Förklaringen till sjukhusökningen: ”Många har covid – men söker för något annat”

Publicerad:
Maria Berglund, verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.
Maria Berglund, verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: HP Skoglund

De värmländska sjukhusen upplever just nu en vårdtopp. Inte sedan i maj 2021 har så många med covid-19 vårdats på sjukhus.

– Med en så stor ökning i samhället kommer smittspridningen att spilla över på sjukvården, och det har det gjort nu i ganska snabb takt, säger Maria Berglund, verksamhetschef för infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

36 värmlänningar vårdas just nu på sjukhus med covid-19, något NWT rapporterade tidigare under onsdagen. En av dessa intensivvårdas.

Enligt Maria Berglund beror toppen dels på smittan i allmänhet, men främst på andra sjukdomar.

– Många av de som ligger hos oss nu är inte sjuka i sin covid primärt utan har en grundsjukdom som de blivit försämrade i på grund av att de fått covid. Det är inte coviden i sig. Man kan ha sökt för något helt annat, att man har ont i magen eller vad som helst och fått göra ett test som visat positivt. Sedan finns det så klart de som sökt för sin covid, ovaccinerade som hamnar här. Det är blandad kompott.

Den bidrar men är inte hela orsaken?

– Nej precis, med en så stor samhällsspridning har väldigt många värmlänningar covid just nu och de blir ju sjuka i annat som de behöver söka vård för. Då kommer vi hitta fallen, men det är klart att ett antal är sjuka i covid. Men det är inte hela bilden.

– Många kommer ha covid, men söka för någonting annat. Det är kombinationen vi ser där nu. Den stora spridningen gör också att det blir mer spritt i alla åldrar, i och med att smittspridningen är så pass stor.

Så undviks klustersmitta

De senaste dygnen har Region Värmland presenterat riktigt höga dygnssiffror. Efter tisdagens över 1 000 fall presenterades under onsdagen en dygnssiffra på 925. Totalt har nu 35 581 fall konstaterats.

Med en så stor samhällssmitta ställs höga krav på sjukvården för att undvika klustersmitta på avdelningarna.

– Vi försöker undvika det genom att vi i första hand har enkelrum och har covidpatienterna på speciella vårdavdelningar. Hos oss på infektion är en av våra två avdelningar för bara covid, till exempel. Personalen har skyddsutrustning. Efter två år i pandemin är vi vana vid att ta hand om dem på ett speciellt sätt, säger Maria Berglund.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetMaria BerglundRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.