I fjol skrev Anna-Lena Lodenius boken ”En värmländsk Hitler”. Nu kommer hon till Värmland på en biblioteksturné, för att berätta mer om distriktsveterinären som ville bli Sveriges Führer.
Fyra bibliotek får besök av Anna-Lena Lodenius inom kort: stadsbiblioteket i Karlstad (26 januari) samt biblioteken i Årjäng (27 januari), Arvika (1 februari) och Filipstad (2 februari).
Senare under våren kommer hon även att besöka biblioteken i Torsby, Hagfors och Forshaga.
Tidpunkten är väl vald: dels är det valår och högaktuellt att diskutera demokrati, dels landar de första av hennes besök i länet på och kring Förintelsens minnesdag.
Veterinär – och nazistledare
I boken ”En värmländsk Hitler” skriver Anna-Lena Lodenius om Birger Furugård, som växte upp i Värmland och blev distriktsveterinär, men också ledare för Sveriges första nazistparti. Han föddes i Silbodal 1887 och Lodenius beskriver hur han kommer in i politiken och hur han med tiden tar sig från värmländsk landsbygd hela vägen till Tyskland, där han träffar såväl Hitler som Goebbels.
Hans mål var att bli en svensk Führer, och Anna-Lena Lodenius skriver om en tid då nazismen kunde ha blivit en kraft att räkna med också i Sverige. Så blev det inte och varför beskrivs i boken, som också beskriver Furugårds personliga motgångar.
Skarp granskare
Anna-Lena Lodenius har redan tidigare granskat och skrivit mycket om våldsbejakande politiska rörelser. Nu har hon forskat i både svenska och utländska arkiv efter den svenska nazismens rötter.
Förutom de kommande biblioteksbesöken finns ett inspelat samtal med Anna-Lena Lodenius på bibliotek Värmlands gemensamma webbplats.
Hon skriver boken om värmlänningen som ville bli Sveriges FührerAlla elever borde läsa ”En värmländsk Hitler”