Dokument: 23 dagar av kaos – så slog coronaviruset ut SHL

Långläsning: 13 av 14 lag med smitta • Viruset tar omtag i flera klubbar

På 23 dagar har 13 av SHL:s 14 klubbar fått in covidsmitta i sina lag. Malmö, Timrå och Växjö, som hade ett utbrott i början av januari, har åter spelare som insjuknat.

Vi backar bandet till måndag den 3 januari.

Då startade kaoset när covid blåste in i ligan.

Det var den 3 januari de första SHL-klubbarna meddelade att man fått in covid i sina trupper.

Leksand, Malmö, Oskarshamn och Djurgården hade alla drabbats av viruset och fick sätta sina respektive verksamheter på paus.

– Vi fick skicka hem tre spelare som inte hade några symtom. De var redo att träna och förstod inte hur de kunde testa positivt, berättade Leksands general manager Thomas Johansson när han intervjuades av DT.

Några dagar senare hade ytterligare fall upptäckts i laget.

En av de smittade var Patrik Zackrisson.

– Första gången jag åker på covid. Men med tanke på hur lindriga symptom jag har så är det ingen fara. Det är rätt mysigt att hela familjen är hemma, och vi har en bra tomt med skridskobana så vi har varit ute och lekt en hel del, sa han till DT en vecka efter att de första smittofallen konstaterats i laget.

Leksands Patrik Zackrisson var en av spelarna i klubben som fick covid.
Leksands Patrik Zackrisson var en av spelarna i klubben som fick covid. Foto: DANIEL ERIKSSON

Oskarshamn stängde ned hela verksamheten när smittan konstaterades.

När klubben återupptog träningen berättade tränare Martin Filander för Barometern att viruset slagit olika mot olika personer i och runt laget.

– Vi har inte haft någon spelare som varit inlagd på sjukhus, men flera har varit ganska dåliga i x antal dagar och det gäller även ledare, sa han till tidningen. Vi har flera stycken som inte kan gå för fullt. Det är inte bara att trycka på en knapp utan vi måste följa upp det fysiologiska. Vi kör dag för dag nu och förhoppningen är att kunna spetsa till träningen allt eftersom.

När SHL kommunicerade ut att Malmö, Leksand, Djurgården och Oskarshamn fått in smitta i laget påverkades sex matcher, och fler – långt fler – skulle följa.


Dagen efter, den 4 januari, meddelade först SHL att två matcher till behövde flyttas på grund av smittoläget i Djurgården.

Bara timmar senare kom nästa besked – smitta i Timrå med fler flyttade matcher att hitta nya datum till.

Klubben stängde, liksom de andra drabbade, ned verksamheten och lagläkaren Christian Johansson berättade för ST.nu att flera runt SHL-laget fått smittan.

– Vissa har inga symtom, andra har symtom, sa han till tidningen.

Ännu ett lag skulle gå ut med att de fått in smitta i sitt lag innan dagen var över – Linköping.

Vid lunchtid nästa dag kom beskedet att ytterligare en klubb drabbats av viruset, den här gången var det Skellefteå som fått in smittan.

Vi har inte haft någon spelare som varit inlagd på sjukhus, men flera har varit ganska dåliga i x antal dagar och det gäller även ledare <em id="emphasis-fd2905b0d8752973a3f3a7db40768944">(Martin Filander, Oskarshamn till Barometern)</em>

Färjestad, som skulle ha spelat mot Oskarshamn den 6 januari, tränade på mitt i ligakaoset och fick istället ställa in sig på att möta Örebro på bortais.

– Vi förbereder oss för alla scenarion, sa Johan Pennerborn till NWT efter ett träningspass.

FBK-coachen berättade att Färjestad testade sina spelare varannan dag. Om någon skulle börja uppvisa symtom skulle ytterligare tester vänta.

En FBK-spelare, Carl Jakobsson, berättade den 5 januari i VF att han blivit smittad – men att han inte träffat någon i laget och att hans situation inte skulle innebära någon matchflytt för Färjestad.


Den 6 januari: ny dag – nytt covidsmittat lag.

SHL och Växjö gick då ut med att smittan letat sig in i laget. Sam Hallam, tränare i Växjö, nämnde det som följde vid en ”ofrivillig paus” när han hade uppsnack inför första matchen för året på klubbens hemsida.

För Växjö blev covidbreaket en tid med 14 dagar mellan sista matchen 2021 och första matchen 2022.

Den 7 januari bjöd inte heller på någon form av andrum för SHL:s programmakare. Ett bekymmersamt smittoläge i Leksand och fortsatt covid i andra drabbade lag gjorde att ytterligare fem matcher fick flyttas framåt i tiden.

På fem dagar hade 20 matcher flyttats.

Det blev helg och på måndagen flyttades ytterligare två matcher.

Och för varje dag som gick tickade antalet flyttade drabbningar på.

Johan Hemlin, sportchef SHL berättar om hur besluten tas när matcher skjuts upp.
Johan Hemlin, sportchef SHL berättar om hur besluten tas när matcher skjuts upp. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Veckan började med relativt lite covid-drama sett till hur veckan innan hade sett ut, men på onsdagen gick SHL:s sportchef Johan Hemlin ut på ligans hemsida och kommenterade läget och den stökiga starten på året.

Corona och OS pressar SHL: "Jag är bekymrad"

Han berättade också att besluten att skjuta upp matcher tas i samråd med de medicinska experterna och att flera faktorer spelar in när man tvingas bestämma sig för en matchflytt.

– Det går inte att säga att det krävs ett visst antal smittade individer för att en match ska skjutas upp utan det beror på en helhetsbild där man bland annat ser på om berörd person varit isolerad från laget sedan tidigare eller har större risk att ha kunnat smitta lagkompisar till exempel. Nyckeln till beslutet är helhetsbilden och vi är väldigt trygga över dialogen med de medicinska teamen, som gör ett bra jobb, sportsliga organisationerna samt Svenska Ishockeyförbundet.

Så svepte smittan in i SHL

Följande datum meddelades smittspridning i klubbarna.

3 januari: Djurgården, Leksand, Malmö och Oskarshamn

4 januari: Timrå och Linköping

5 januari: Skellefteå

6 januari: Växjö

13 januari: Örebro

17 januari: Rögle

18 januari: Färjestad

20 januari: Brynäs

21 januari: Nytt utbrott i Malmö

24 januari: Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, isolerar sig efter att ha fått smittan. Laget tränar dock vidare.

25 januari: Växjö skjuter upp sin match mot Skellefteå efter att smittan tagit fart på nytt. Frölunda skjuter upp matcher på grund av smittspridning.

26 januari: Timrå och Linköping meddelar att man fått in smittan på nytt.

Och fler beslut kring flyttade matcher följde.

Den 13 januari meddelade Örebro att man fått in smittan i sin SHL-trupp.

– Det är klart att luften går ur en och man är jäkligt besviken, sa lagets coach Niklas Eriksson till Nerikes Allehanda.

Niklas Erikssons Örebro fick smittan den 13 januari. ”Luften går ur en”, sa han när han intervjuades av Nerikes Allehanda.
Niklas Erikssons Örebro fick smittan den 13 januari. ”Luften går ur en”, sa han när han intervjuades av Nerikes Allehanda. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

När laget några dagar senare återupptog träningen skedde det inom låsta dörrar i Behrn Arena.

– Vi har testat alla på morgonen och alla som var negativa kommer att träna i dag men vi stänger arenan tills vidare på grund av smittoläget. Både för allmänheten och media som säkerhetsåtgärd, sa Ludwig Andersson, press och kommunikationsansvarig i Örebro till Nerikes Allehanda.

Den 13 januari gick också SHL ut med uppdaterade riktlinjer till media.

• Inga fysiska intervjuer i eller runt omklädningsrummet.

• Om intervjuer ska ske i en SHL-arena ska det vara med ett avstånd på minst en meter.

• Presskonferenser kommer att genomföras efter match i de arenor där avstånd mellan deltagande individer kan säkerställas. Om det inte går att genomföra på ett smittsäkert sätt kan presskonferenserna komma att ställas in.


I måndags, den 17 januari, informerade ligan att ännu ett lag fått smittan – Rögle.

Laget hade, enligt Helsingborgs Dagblad, stängt ner verksamheten på lördagen.

I en intervju med tidningen på måndagsmorgonen konstaterade Rögles sportchef Chris Abbott att smittan var utbredd i laget och att spelare testat positivt för covid både under söndagen och måndagen.

Rögles tränare Cam Abbott och sportchef Chris Abbott.
Rögles tränare Cam Abbott och sportchef Chris Abbott. Foto: PETTER ARVIDSON

Den 19 januari, skriver HD att Rögle inte fått in fler positiva fall sedan i måndags, men att man inte kommer att återsamlas förrän i helgen.

Några spelare har dock kunnat börja träna på egen hand, skriver klubben på sin hemsida.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi måste flytta lördagens match också, säger sportchef Chris Abbott till Helsingborgs Dagblad.

Skellefteås tränare Robert Ohlsson sa i en intervju med Hockeynews att han hade sin syn klar på varför vissa lag kunnat spela vidare.

– De har helt klart valt att inte testa, så enkelt är det ju, sa han till hockeysajten för ett par dagar sedan.

SHL-coachen om de smittofria lagen: ”De har helt klart valt att inte testa”

Färjestad hade, när artikeln kom ut, inte konstaterat någon smittspridning och Johan Pennerborn berättade för NWT om klubbens testningsrutiner efter det ispass laget genomförde inför tisdagsmatchen.

– Vi testar hela tiden, det har vi gjort enligt de riktlinjer som finns och har funnits under hela pandemin, sa han på måndagen.


Och så blev det tisdag kväll, den 18 januari.

Värmeljusen brann i Golden Star, matchtröjorna var på hos FBK-supportrarna som kommit till Löfbergs Arena i god tid inför tisdagens match mellan Färjestad och Oskarshamn.

På pressläktaren kopplades såväl medias som statistikernas datorer upp sig mot nätverket och fler och fler bilar parkerades utanför arenan.

Handdukarna hängde prydligt vikta över sargkanten i spelarbåsen.

Klockan 17.50 sprakade det till i högtalarna.

”Vi har ett tråkigt besked att ge. Kvällens match är inställd på grund av covidsmitta”.

Med två timmar till nedsläpp kom laguppställningarna ut som vanligt – med drygt en timme till matchstart ställdes matchen in.

Anledningen – konstaterad smittspridning i FBK.

Fotograf Fredrik ”Fruckan” Karlsson rörde sig nere i arenans inre och förberedde sig inför en jobbkväll när matchen ställdes in, här nedanför kan du se hans bilder från hur det såg ut bakom kulisserna när beskedet kom.

 • Oskarshamns spelare värmer upp strax innan beskedet.
  Oskarshamns spelare värmer upp strax innan beskedet. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Oskarshamns spelare konstaterar att det inte blir någon match och går till omklädningsrummet för att förbereda sig för hemfärd.
  Oskarshamns spelare konstaterar att det inte blir någon match och går till omklädningsrummet för att förbereda sig för hemfärd. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Oskarshamns tränare Martin Filander i samtal med Färjestads tränare Johan Pennerborn.
  Oskarshamns tränare Martin Filander i samtal med Färjestads tränare Johan Pennerborn. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Oskarshamns materialförvaltare plockar ihop matchtröjorna.
  Oskarshamns materialförvaltare plockar ihop matchtröjorna. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Färjestads tränare Johan Pennerborn och Färjestads sportchef Rickard Wallin utanför dörren till omklädningsrummet.
  Färjestads tränare Johan Pennerborn och Färjestads sportchef Rickard Wallin utanför dörren till omklädningsrummet. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Färjestads sportchef Rickard Wallin svarar på frågor i Cmore efter beskedet att matchen har ställts in.
  Färjestads sportchef Rickard Wallin svarar på frågor i Cmore efter beskedet att matchen har ställts in. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad var det elfte laget i ligan att få in smittan.

Brynäs det tolfte. På torsdagen gick klubben och SHL ut med att covid letat sig in även hos Brynäs herrlag – för ett tag sedan hade damlaget smittan.

På fredagen, den 21 januari, tar viruset omtag på Malmö. Aftonbladet skriver att klubben, som hade ett utbrott 3 januari, än en gång konstaterar att covid spridit sig till spelare i truppen.

– Ja, fem stycken, några med hög feber. Är så jävla less, säger klubbdirektör Patrik Sylvegård till tidningen.

Den 24 januari skrev Frölunda på sitt twitterkonto att coach Roger Rönnberg är satt i karantän.

Och dagen efter, den 25 januari, meddelar SHL att Växjö fått in smittan på nytt samtidigt som smittspridningen är ett faktum även hos Frölunda.

Den 26 januari flyttas fler matcher fram, och Timrå och Linköping tvingas på nytt konstatera att viruset letat sig in i SHL-laget.

Luleå har inte behövt stänga ned sin verksamhet.

Än så länge.

Hejdå Karlstad! Oskarshamns spelare lämnar Löfbergs Arena efter att matchen mot Färjestad ställts in.
Hejdå Karlstad! Oskarshamns spelare lämnar Löfbergs Arena efter att matchen mot Färjestad ställts in. Foto: FREDRIK KARLSSON

Läs mer här:

Solberger: Läget är ohållbart – pausa SHL nuPennerborn rasar mot kritikerna efter inställda matchen: ”Bullshit”Läsarnas dom efter smittoutbrottet i FBK – pausa SHL: ”Galet att de spelar”Sportchefens reaktion efter inställda matchen: ”Åt helvete för sent”SHL:s sportchef: ”Tidsaspekten är egentligen oacceptabel”FBK:s matchläkare: ”Fanns inget annat beslut att ta”Wallin efter konstaterade smittoutbrottet: ”Extremt olyckligt”FBK-supportern Peder fick vända i dörren: ”Jättetråkigt”Coronautbrott i FBK – kvällens match har ställts inCorona och OS pressar SHL: "Jag är bekymrad"
Publicerad:

Artikeltaggar

Brynäs IFDjurgårdens IFFärjestad BK HerrFrölunda HCIK OskarshamnIshockeyLeksands IFLinköping HCLuleå HockeyMalmö RedhawksÖrebro HockeyRögle BKSHLSkellefteå AIKTimrå IKVäxjö Lakers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.