Hoppa till huvudinnehållet

Här ökar villapriserna mest i Sverige: ”Det är positivt”

Publicerad:
En värmländsk ort sticker ut där villapriserna ökar mest i i hela Sverige under 2021.
En värmländsk ort sticker ut där villapriserna ökar mest i i hela Sverige under 2021. Foto: Fredrik Sandberg / TT

I Värmland finns den kommun i Sverige där villapriserna ökade mest under 2021 visar en kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Ökningen i Torsby är över 31 procent.

– Det är en positiv utveckling, säger Åsa Trollåker på Fastighetsbyrån.

Villapriserna steg mest i Torsby kommun där ökningen uppgår till 31,2 procent det senaste året.

Det visar statistik framtagen av Svensk mäklarstatistik AB och bearbetad av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Villapriserna steg mest i Torsby kommun, följt av Flens kommun (30,8 procent) och Tibro kommun (28,0).

Av Värmlands kommunerna återfinner vi Hagfors kommun på sjätte plats (27,1) och Hammarö kommun på nionde plats (25,2).

Åsa Trollåker, mäklare, Fastighetsbyrån, Torsby.
Åsa Trollåker, mäklare, Fastighetsbyrån, Torsby. Foto: Aron Eriksson

– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått priserna att öka kraftigt under under året. Prisutvecklingen har dessutom fått en extra skjuts, genom den exceptionellt höga efterfrågan på större bostäder under pandemin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Priserna på bostadsrätter ökade mest i Ystads kommun (37,9). Inga Värmlandskommuner finns på ”tio i topp”.

Priserna på fritidshus steg mest i Strängnäs kommun (39,0). Inte heller här finns Värmlandskommuner i topplistan.

– Även om räntorna är fortsatt låga och intresset för att byta bostad är stort, kommer vi att märka av ett lugnare tempo i många budgivningar under året. Lönerna har inte ökat i samma takt som bostadspriserna och de stigande konsumentpriserna riskerar att göra fler osäkra inför en flytt, säger Marcus Svanberg.

På Fastighetsbyrån i Torsby är prisuppgången tydlig.

– Det är helt klart så att priserna i Torsby har stigit. Och det är inte bara i centrala Torsby, utan generellt, priserna har stigit även i Sysslebäck. Vi har haft en positiv utveckling. Den späds på av att vi har fritidshusmarknaden i Branäs, säger Åsa Trollåker på Fastighetsbyrån.

Det ska noteras att försäljning av fritidshus i Branäs inte ingår i statistiken för villor, då de rapporteras in som just fritidshus i objektslagen i mäklarnas affärssystem.

– Länge gick det en smärtgräns för villor på runt 1,5 miljoner kronor i Torsby. Men nu ser man att många villor går för över två miljoner. Jag känner igen mig i de här statistiksiffrorna och tycker det är en positiv utveckling, säger Åsa Trollåker.

Genomsnittsvillan i Torsby kommun kostar 1 517 000 kronor.

NWT kunde under 2021 rapportera om en femårsstatistik där exempelvis Sunne ökat med 40 procent och att Torsby ökat med 25 procent.

– Det innebär att Torsby låg efter i prisutvecklingen, så för mig känns det som ökning nu är ett naturligt steg i och med att prisutvecklingen sedan tidigare varit lite mera försiktig. Det senaste året har Torsby faktiskt börja komma ikapp resten av Värmland, säger Åsa Trollåker.

Fastighetsbyrån i Torsby har under 2021 sålt 201 objekt, då är villor, fritidshus och nyproducerade bostadsrätter inräknade.

– Centralorten Torsby ökar och där är det ett positivt inflyttningsnetto.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagforsHammarö kommunLänsförsäkringar FastighetsförmedlingSvensk MäklarstatistikTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.