Hoppa till huvudinnehållet

Kravet på covidtest tas bort vid inresa – gränshandeln jublar

Publicerad:
Claes Sjöholm, centerchef vid Charlottenbergs shoppingcenter är glad. Regeringen har beslutat att från och med fredag slopa kravet på ett negativt covid 19-test som är maximalt 48 timmar gammalt för att få resa in i Sverige
Claes Sjöholm, centerchef vid Charlottenbergs shoppingcenter är glad. Regeringen har beslutat att från och med fredag slopa kravet på ett negativt covid 19-test som är maximalt 48 timmar gammalt för att få resa in i Sverige Foto: Peter Bäcker

Kravet på att kunna visa upp ett negativt covid 19-test som är maximalt 48 timmar gammalt för att få resa in i Sverige tas bort den 21 januari.

Från då räcker det att visa upp ett covidbevis.

– Vi är glada för beslutet. Det betyder mycket för gränshandeln.

Det säger Claes Sjöholm, centerchef vid Charlottenbergs shoppingcenter.

Kravet på att kunna visa upp ett negativt covidtest infördes den 28 december och har slagit mycket hårt mot gränshandeln.

I förra veckan föreslog dock Folkhälsomyndigheten att regeringen borde besluta om att återgå till att bara kräva covidpass för inresa i Sverige. Och nu blir det alltså så från och med fredag den 21 januari.

Detta tas emot mycket positivt bland gränshandlarna.

– Det känns väldigt bra. Varje förbättring för oss är oerhört värdefull. Nu kan vi återgå till det läge som rådde i december.

”Ett uppdämt behov”

– Det innebär att vi siktar på att höja omsättningen med 20-25 procent. Kanske blir det ännu mer med tanke på det uppdämda behov som finns bland våra norska kunder att lättare kunna ta sig över gränsen, säger Torbjörn Swartz, vd för vd Maximat som har butiker i köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg.

Han är även positiv för den kommande utvecklingen när det gäller pandemin.

– Vi märker ju en nedgång i smittan i Norge och Danmark och förhoppningsvis leder det till att Norge inom inte alltför länge tar bort kravet på provtagning vid gränsen.

– Då blir det ännu enklare att ta sig mellan länderna, säger Torbjörn Swartz.

Stor nedgång

Även Claes Sjöholm är glad över regeringens beslut.

– Det betyder mycket för gränshandeln. Vi märkte ju en stor nedgång när kravet på ett negativt covid 19-test infördes.

– Det är speciellt positivt att restriktionerna minskas nu i januari som traditionellt är årets sämsta handelsmånad.

– Samtidigt vill nog många norrmän spara pengar efter jul och nyår och därför tror vi på en rejäl uppgång i handeln.

Vad tänker du om det med tanke på risken för smitta?

– Vi är förberedda och kommer att följa gällande råd och restriktioner, säger Claes Sjöholm.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterClaes SjöholmCoronavirusetGränshandelHandelTöcksforsTöcksfors shoppingcenterTorbjörn Swartz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.