Lindriga symtom. Familjekarantän. Vård av barn.
Orsakerna är många till att mer personal än vanligt är borta just nu på infektionskliniken, akuten och intensiven på Centralsjukhuset i Karlstad.
– Självklart klarar vi det här, vi har inget alternativ, säger Maria Berglund, verksamhetschef på infektionskliniken, om läget.
På tisdagen var sjukfrånvaron 18 procent på vårdavdelningen på infektionskliniken. För hela verksamheten var det 13 procent, enligt Maria Berglund. Till det kommer vab.
– Men det svänger väldigt fort. Vi har några som vi vet är smittfria och kommer tillbaka imorgon, så vi följer det här nästan timme för timme, säger hon.
Hon säger att det inte är någon smittspridning inne på infektionskliniken, utan att smittan kommer från andra håll.
– Vi kände en ökning förra veckan och det kan säkert bli värre innan det vänder.
De tomma passen löser man med att personal stannar kvar, byter pass eller kommer in extra, men också genom att försöka bedöma trycket så att personal inte tas in i onödan. Enligt Maria Berglund ska frånvaron inte påverka patienterna.
En ljusglimt för infektionskliniken är att vårdtiderna för covidpatienter har blivit kortare.
– Det känns ju skönt.
Svänger mycket
Även Karl Silvhamn, verksamhetschef för intensivvård, anestesi och operation, säger att frånvaron är högre än vanligt. I snitt uppskattar han grovt att en tiondel av personalen antingen är sjuk, sitter i karantän eller vabbar. I vanliga fall är den runt sex procent och i februari åtta–nio procent.
– Vissa dagar är det jättemycket mer och andra dagar inget alls. Enstaka dagar har vi nog legat på 20 procents frånvaro. De största orsakerna är karantänsregler och lindriga symtom.
Färre operationer
Ibland har frånvaron löst sig genom att trycket har varit lägre, men det har också hänt att operationer har fått ställas in. Övertid går också att ta till.
Just nu går operationsverksamheten på Centralsjukhuset på 85 procent av kapaciteten.
– Vi gör givetvis allt det akuta, cancer och sådant som inte kan vänta, och betydligt mer därtill. Men vissa saker som kan vänta får vänta, säger Karl Silvhamn.
Hur länge det ska fortsätta är oklart. Sjukhusen i Arvika och Torsby, däremot, kör för fullt.
Som NWT berättat tidigare har vårdtiderna för covidpatienter minskat även på intensiven. Av de relativt få patienter som behövt intensivvård på sistone har vårdtiden gått att räkna i dygn, snarare än i veckor.
– Det gör något med stämningen när man ser att de blir friskare snabbare.
Fler borta på akuten
På akuten på Centralsjukhuset har den här veckan börjat lite bättre när det gäller frånvaro bland personalen, enligt verksamhetschefen Ulrika Nilsson.
– Peppar peppar om man nu får säga så.
Hon har ingen exakt siffra, men säger att sjukfrånvaron är högre än den brukar så här års.
– Eftersom man måste vara hemma på grund av alla symtom. Sedan tror jag att vi historiskt har haft en del sjuknärvaro, att man går till jobbet fast man kanske skulle ha varit hemma.
Hon tror att pandemin kan förändra synen på att gå till jobbet med symtom, även på lång sikt.
– Det kan ställa krav på bemanning även framåt.
Ny personal på plats
Korttidsfrånvaron just nu löses med byten och övertid och ska inte påverka väntetiderna för patienterna.
Trycket på akutmottagningen har varit högt ända sedan i somras, något som Ulrika Nilsson tror beror på tillgängligheten i vården. Samtidigt har ett antal nyanställda börjat på akuten och fler ansluter inom kort.
– Vi har ett bättre läge bemanningsmässigt än vi hade under hösten och det känns väldigt roligt, säger Ulrika Nilsson.
Hur stor sjukfrånvaron blir bland Region Värmlands personal i januari går att se först i slutet av februari.